С празнично шествие отбелязват Деня на будителите в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
С празнично шествие отбелязват Деня на будителите в Стара Загора

Община Стара Загора организира тържествено честване на 1 ноември-Деня на народните будители. Празничното шествие на ученици и учители започва в 10.00 часа и ще се осъществи в два лъча. Единият ще тръгне от Парка „Пети октомври“ , а другият от Храм „Свети Теодор Тирон“, където от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев.

Двата лъча ще се съберат пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк.  Там в 11.00 часа ще започне Общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители.

В навечерието на празника на 31 октомври от 18.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои официалното връчване на наградата „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените. Ще бъде представен и документален филм за живота и делото на Митрополит Методий Кусев.

Културните институти в Стара Загора също са подготвили множество инициативи за празника.

На 30 и 31 октомври Регионален исторически музей - Стара Загора организира безплатна музейно-образователна програма "Памет за будителите".  Програмата включва беседа с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора, като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев.

Беседите ще се провеждат в Зала № 33 на музея. Участието в тях е с предварителна заявка на телефони  042/919-214, 0884477128 и 0884477060.

Навръх празника 1 ноември  музеят обявява „Ден на  Отворени врати“ и предоставя възможност на всички желаещи безплатно да посетят музея и да се запознаят с неговата историческа и културна значимост. От 14.00 часа в Зала 33 ще се проведе специализирана беседа на тема „Възникване на новобългарското образование във Възрожденска Стара Загора“ с лектор Петьо Мирчев.

От 17.30 часа в Архитектурен комплекс „Музей на религиите”  се открива изложба "За правда и човечност” и  кръгла маса, посветени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит.

Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и Къща музей „Гео Милев“ организират премиери на книги, в Художествената галерия ще има концерт на смесена хор „Родина“, а Драматичен театър „Гео Милев“ представя монодрамата „Щурчето“.

 

Автор: Жейна Желева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали