Сензорна зала откриха в старозагорско училище

Размер на шрифта: A A A
Сензорна зала откриха в старозагорско училище

Модерно оборудвана Сензорна зала  откриха в Основно училище „Георги Райчев“ в Стара Загора. Новата придобивка е реализирана по проект "Подкрепа за приобщаващо образование" с бенефициент Министерството на образованието и науката. Чрез проекта се цели да се осигури по-високо качество и достъп до образование на деца и ученици със специални образователни потребности, деца в риск и деца с изявени дарби. В залата е оборудвано специално пространство състоящо се от различни стимулатори, които въздействат на органите на зрението, слуха, обонянието и докосването. Взависимост от това какви функционални потребности има даден ученик, могат да се развиват общата и фина моторика, координацията и всички компоненти на психичните процеси. Чрез заниманията в сензорната зала се сваля напрежението, премахват се чувството на страх и тревога, и се създава настроение за работа и обучение.

Сензорната зала е предназначена за работа с деца със специални образователни потребности, каквито има в училището. Тя обаче може да бъде посещавана и от ученици, които имат нужда от допълнителна подкрепа. Сензорната зала е първата открита в училище в Стара Загора. Досега се ползваше стаята към Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Открита е и Стая за четене, осъществена по Национална програма "Съвременна образователна среда", модул "Библиотеките като образователна среда" в сътрудничество с Регионална библиотека "Захарий Княжески" и библиотека "Родина".  Основните цели на програмата са обогатяване на библиотечния фонд и провеждане на съвместни инициативи с обществените

библиотеки, като това води до създаване на интерес и любов към книгите, формиране на навици за четене и отношение към културата.

Стаята ще се използва от учениците и учителите, които в съвременна неформална среда могат да се подготвят за учебния процес, да провеждат мероприятия и дискусии. Там ще се провеждат и съвместните мероприятия с двете старозагорски библиотеки, партньори по проекта.

 

Автор: Росица Въльовска
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали