Стара Загора е с най-модерния общински пазар в страната

Размер на шрифта: A A A
Стара Загора е с най-модерния общински пазар в страната

Изцяло обновеният покрит пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ днес бе официално открит. С церемонията приключи и проекта за благоустрояване на пространството на търговската площ, както и разширението на ул. „Капитан Петко Войвода“. Тържествен водосвет даде начало на събитието.

„Приветствам ви с добре дошли! По проект бе предвидено да се създадат тези две автономни сгради, които да съберат 115 търговски щанда, кафене, както и административен център. Южната част е решено да бъде обособена като тематична за предлагане на хранителни стоки, а северната сграда да бъде за търговците на текстил и други изделия от бита“, каза пред гостите на събитието ръководителят на проекта и секретар на Община Стара Загора Делян Иванов. „Пространството е озеленено, има обособени и естествени зелени стени. Изграден е паркинг, който липсваше тук. Разширена е и улицата, която досега бе с по една лента за движение в посока. Кръгово кръстовище свързва ул. „Капитан Петко Войвода“ с ул. „Христо Ботев“. Поставено е и ново улично осветление. Този проект е важен както за нас, така и за търговците, но и за жителите на съседните квартали. Вярвам, че пазар „Васил Шаханов“ ще бъде изпълнен със съдържание“, допълни още той и подчерта, че по желание на проектантския екип на арх. Кирякови, Община Стара Загора ще кандидатства в конкурса „Сграда на годината“ с новоизградения пазар. „Сигурен съм, че в България няма такъв общински търговски център“, обърна се към присъстващите Иванов. Той благодари за разбирането от страна на търговците, както и за професионализма на двете фирми-изпълнители - фирма „Вал-Ком“ с ръководител Крум Здравков, отговарящи за пазара, и на Пътно строителна компания „Ес Би Ес“ с ръководител Диана Любомирова, реализирали разширението на ул. „Капитан Петко Войвода“.

Изключително емоционален поздрав към присъстващите отправиха родствениците на Васил Шаханов, чието име носи модерното търговско съоръжение – с част от семействата си дойдоха Адриана Петрова, Мариана Попова, Георги Шаханов и Лилия Николаева.

„Не мога да скрия от вас вълнението ни, когато разбрахме, че пазарът ще носи името на нашия прадядо. Така то ще бъде не само съхранено за поколенията, но и ще се знае за неговата дейност на търговец, благодетел. Васил Шаханов е бил известен сред своите съграждани с благотворителността си. Той е бил човек с модерно виждане за времето си, успял да изгради европейска фабрика. Прогресивен и родолюбив българин, давал средства за деца, бедни семейства. Заедно с неговата съпруга Анка Шаханова са били инициатори и добротворци“, каза Адриана Попова, правнучка на Васил Шаханов.

„Преди години с моя съпруг бяхме разпределени в Стара Загора – той като диригент на Операта, а аз като учител в техникум. Тук в този прекрасен град, в който ние пазим корените си. Преживяхме най-хубавите си години. Тук създадохме семейство и намерихме приятели. Всички наследници на Васил Шаханов таим скъпи спомени. С голяма благодарност се обръщам към Община Стара Загора и към кмета Живко Тодоров, както и към ръководството на Регионалния исторически музей, за решението нашият дядо да бъде патрон на този прекрасен пазар. Твърдо вярваме, че всички настоящи и бъдещи търговци ще предлагат най-качествената си продукция и ще бъдат щедри и благодетелни към своите съграждани“, допълни и Мариана Попова, внучка на Шаханов. С благодарност и думи на признателност към семейната история се обърна и правнука на Васил - Георги Шаханов. „Адмирации към екипа, който в тези трудни времена успява да прави такива невероятни реформи. Като художник искам да поздравя архитектите и проектантите, както и инженерите, които са реализирали търговския център“.

Символично лентата прерязаха ръководителят на проекта и секретар на администрацията Делян Иванов и зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова.

На официалното откриване на обновения пазар присъстваха още – зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Милена Желева, общински съветници, директори на дирекции в Общинска администрация, областният управител проф. Наско Василев, директорът на Регионалния исторически музей гл. ас. Петър Калчев, част от ректорското и деканското ръководство на Тракийския университет, директорът на РИОСВ – Стара Загора Диана Искрева,  представители на различни местни и държавни институции, на проектантския екип, както и строителния надзор, граждани.

Общата стойност на проекта „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода” гр. Стара Загора“ е 7 117 013, 36 лв.  Финансирането от Фонд за градско развитие е в размер на 6 000 000 лв., собственият принос на Община Стара Загора в 1 117 013, 36 лв. Основната цел е създаване на хармонична и естетическа градската среда, която да има потенциал за нов живот и развитие. Изпълнението на проекта допринесе за превръщане на търговския обект в атрактивно и привлекателно за бизнеса, гражданите и гостите на града място.

 

Автор: Красимира Кънева

Улици с временна организация на движението във връзка с изпълнението на проекта за реконструкция на водопроводната мрежа в Стара Загора към 29 септември

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали