Стара Загора има един от най-модерните образователни кампуси в страната - ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“

Размер на шрифта: A A A
Стара Загора има един от най-модерните образователни кампуси в страната - ПГКНМА  „Проф. Минко Балкански“

С водосвет Негово Високопреподобие архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска митрополия, отец Евгений и отец Петър, осветиха новото общежитие към Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“. То е ситуирано в северозападната част на двора на училището, с цел създаване на условия за настаняване и функционално развитие на учениците, приети в училището, които не са от града.

„С огромно удоволствие съм днес тук на откриването на общежитието към ПГКНМА. Целта ни като Община бе да имаме един от най-модерните учебни кампуси в страната и единствен в града ни към момента. Искаме старозагорските ученици да имат удобства, но и не само те, а и тези, които не са от нашия град. С този завършен цикъл, смея да твърдя, че стандартът, който създадохме в училището, ще бъде напълно равен с европейския такъв“, каза по време на откриването зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

Гост на тържествената церемония бе и Красимир Вълчев, народен представител в 49-ото Народно събрание, председател на Комисията по образование и наука в НС. „Радвам се да бъда днес тук и да споделя хубавата емоция заедно с вас. Това е не просто проект за откриване, а нова образователна среда, гледаща към бъдещето. Преди 6 години, когато още беше само замисъл, с кмета Живко Тодоров обсъждахме възможностите как Стара Загора да бъде център на развитието на информационните технологии. Бъдещето и развитието на един град ще зависи до голяма степен от това дали той ще развива правилно тези технологии. Убеден съм, че със изграждането на това училище, ние създадохме и предпоставка за това възпитаниците му да останат в града, да работят тук, да се развиват. Поздравявам Община Стара Загора за реализирането на този проект, знам, че предстои и още работа за перспективното бъдеще на образованието“, подчерта Красимир Вълчев.

Поздрав към гостите отправи и Цветана Обесникова, родом от град София, ученичка в 8-и клас на ПГКНМА  „Проф. Минко Балкански“, специалност „Програмиране на изкуствен интелект“. „Благодаря на Община Стара Загора за неуморните усилия, за да бъде този проект възможен. Това е място, където ще създадем незабравими спомени и приятелства. Благодаря от името на всички ученици, които не сме от града“, сподели Цветана.

Талантливите ученици на Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора с ръководител Росица Христова и корепетитори Адреан Маринов и Митко Костов,  допринесоха за доброто настроение на гостите с изпълнение на танца „Пролетни игри“.

Лентата на новото общежитие бе прерязана от Надежда Чакърова, Красимир Вълчев и председателят на Общински съвет Ивета Лазарова. Официални гости на събитието бяха още зам.-кметовете Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев и Павлина Делчева, зам. областният управител на Стара Загора Теодора Нончева, зам.-ректорът по проектна дейност на Тракийски университет доц. д-р Емил Славов, главният секретар на Тракийски университет доц. д-р Неделина Костадинова, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на РУО Милена Йолдова - Стоянова, общински съветници, представители на Училищното настоятелство и Обществения съвет на училището, на ЦПЛР – Стара Загора, директори на образователни институции.

Общежитието е изградено по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 на Министерство на образованието и науката, като финансирането е на обща стойност 4 259 700 лв.

Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи е най-младото училище в града – открито през 2020 г. и малко по-късно именувано на бележития физик от френския университет „Мария и Пиер Кюри“ - професор Минко Балкански. От  2021 г. гимназията е със статут на Иновативно училище. Тя разполага с реновирана и модерно обзаведена училищна сграда, общежитие, многофункционална зала, столова, съвременна спортна база, красиво и просторно дворно пространство. Към настоящия момент в училището се обучават 261 ученици в 10 паралелки по специалностите "Приложно програмиране“, „Системно програмиране“, „Компютърна графика“ и „Програмиране на изкуствен интелект“.

Автор: Стефани Бабадалиева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали