Стара Загора почете 185-тата годишнина от рождението на Васил Левски

Размер на шрифта: A A A
Стара Загора почете 185-тата годишнина от рождението на Васил Левски

185 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски отбелязаха с тържествен общоградски ритуал в Стара Загора. Традиционно организатори на събитието са Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада. Начало бе дадено с панихида пред паметника на героя, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

 „Преди 185 години в Карлово се ражда момче, което в църковните регистри то ще бъде записано с името Васил Иванов Кунчев. Бог, чрез когото всички живеем и съществуваме, издига от народа и дарява на Отечеството ни бъдещия гений на революционната борба, примера за нравственото величие и родолюбие – Дякон Игнатий. Народът ще го нарече Апостол и с това ще го запомни. С него ще го поменува и по време на чернилката на робството и след него. С благоволение ще произнася оставените негови думи – „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си“ и ще дири в себе си четирите въпросителни в прословутото „Народе????“, написано от уморената му ръка в малкото джобно  тефтерче. Въпросителни, които днес стоят пред нас като вопъл и въздишка на кръстоносещата му душа - самотна в своята саможертва по пътя към Свободата на Отечеството, страдаща и често неразбирана в беззаветността към своята цел. Нашите българи желаят свобода, но я приемат ако им се поднесе вкъщи, на тепсия, казва. Това изплаква той в своето тефтерче, напомняйки за жаравата в сърцето и обичта му към тези същите, неразбиращите, родните братя и сестри. Обич – тих глас от съдбата на всеки мъченик, дръзващ да проправя духовните пътеки в своята или в душите на своите ближни. Заветните думи на Господ Исус Христос - никой няма любов по-голяма от тази да положи душата си за своите приятели, са изпълнени в пълна мярка именно от йеродякон Игнатий – Васил Левски. Той и всички български мъченици, носещи в сърцата си вяра и родолюбие, с достойство превръщат родното разпятие в лично, за да бъде вечно възкръснал нашият  български народ. Любовта и саможертвата им привличат Божия благослов на Отечеството ни, което минава през време и пространство и дава онази сила, която има Дяконът върху народа ни. Духовна сила, която и сега ни е толкова необходима. Нужен ни е Апостолът и обаянието на неговата нравственост. Дано днес успеем да излезем изпод тежката длан на личните интереси и удобства. Дано поне на празника отворим очите и сърцата си и видим и почувстваме топлината, струяща от душата на Дякона и чрез портретите му, висящи в множество кабинети – докоснем него – тихия великан на българския дух и православната му надежда за Свобода. Ако го сторим – ще преоткрием в светлия му поглед болката му за нас. Помнейки делото на Дякон Игнатий нека не пропущаме факта, че и в днешното суетно и прагматично време можем да вървим по неговите стъпки. Да го правим в душите. Да бъдем благодарни. Поклон пред паметта му, нека пазим завета му жив“, призова Старозагорският митрополит Киприан.

„Всяка година заставаме на това свято място – през юли и през февруари. Всяка година ние правим равносметка какво сме чули, какво сме направили и какво сме изпълнили от заветите на Дякона. Днес искам да застанем тук с единствено обещание – че следващата година пред теб, Дяконе, ще бъдем със списък от изпълнени завети. Крайно време е това да се случи. Нека днес обединим всички сили на българския дух и пренебрегнем неразбории и различия – нека изберем най-после да се борим за чиста и свята република, която на всички нам се полага, защото ти, Дяконе, и всички твои съратници и герои на България, отдадохте живота си за нас. Дължим ви го!“, каза в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

В общоградското отбелязване на годишнината, в знак на почит и поклон - венци и цветя пред паметника на Васил Левски положиха още общински съветници, областният управител на Стара Загора  проф. Наско Василев, бригадният генерал Станимир Христов, представители на различни институции, политически партии и обществени организации, граждани. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов.

По повод годишнината, Музеен обект "Хилендарски метох" ще бъде отворен за безплатно посещение на 18 юли, от 10:00 до 18:00 часа.

 

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали