Стара Загора почете героите си отпреди 145 години

Размер на шрифта: A A A
Стара Загора почете героите си отпреди 145 години

С тържествено общоградско честване Стара Загора отбеляза 145-тата годишнина от боевете за защита на града. Пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ се състоя тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя, с участието на Военен духов оркестър и почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов. Отбелязването на паметната дата започна със Заупокойна молитва.

 „…За тези, които имаха България за най-свидното в живота си“, думи на признателност произнесе зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева.

„Тъжен е този ден за Стара Загора и за Майка България. Точно преди 145 години, на това място и в околностите, се водят едни от най-лютите и най-жестоките боеве за свободата на нашия прекрасен град, за свободата на нашата родина. Следват дни, изпълнени с насилие. Три дни и нощи Стара Загора гори. И днес, ние се събираме тук, за да отдадем заслужена почит пред загиналите. Да се поклоним пред всички онези, които са оставили своите кости в полетата под нас. Пред тези, които с Опълчението, ген. Гурко и ген. Столетов поемат по пътя към Шипка и защитават нашата България. Тук сме днес, за да не забравяме, за да помним! И ако имаме грях – и политиците след Освобождението, и ние днес, то той е, че нищо от това, което се е случило тук – не е в учебниците по история. Нашата мисия е да напомняме, да предаваме напред. И когато погледнем от Мемориалния комплекс „Бранителните на Стара Загора“ към нашия град, към младите му хора, които изпълват детските градини и училищата и след това създават свои семейства тук – да им напомним, да се знае и слави миналото. Вечен мир и поклон пред героизма!“, каза ресорният зам.-кмет Милена Желева в словото си.

Цветя и почит пред героите, защитавали свобода, род и родина, отдадоха още общински съветници, бригаден генерал Станимир Христов, зам. областният управител Любомир Желев, представители на политически и обществени организации, граждани.

По повод годишнината, едновременно тази сутрин, бяха поднесени венци пред „Паметник на Трета опълченска дружина  и подп. Калитин“, „Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г.“, „Паметник на загиналите във войните старозагорци“, „Мавзолей – костница 19 юлий 1877 г.“, „Паметник на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19/31 юли 1877 г.“.

Безплатният градски тур, организиран от Туристическия информационен център и Община СтараЗагора, също бе тематичен - „Памет за Освобождението “.

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали