Старозагорецът Янко Михайлов стана световен шампион по Бразилско жиу-жицу

Размер на шрифта: A A A
Старозагорецът Янко Михайлов стана световен шампион по Бразилско жиу-жицу

На един от най-престижните турнири на веригата AJP: „АBU DHABI GRAND SLAM JIU-JITSU WORLD TOUR 2023-2024“, старозагорецът Янко Михайлов стана световен шампион по Бразилско жиу-жицу в категория до 94 кг. Бронзов медалист е Динко Господинов в категория до 120 кг. Турнирът се проведе от 12-и до 14-и април в Рим, Италия. Двамата медалисти са от старозагорския клуб „Сандев Файт Тийм“.

Клубът е основан през 2017 г., а през 2020 г. е вписан в регистъра на лицензираните спортни клубове към Министерството на младежта и спорта.

От създаването си до момента „Сандев Файт Тийм“ успешно развива и провежда тренировъчна дейност по Бразилско жиу-жицу.

Главен треньор на клуба е Стефан Сандев, който се занимава повече от десет години с този спорт. Другият му основен спорт е джудо. Помощник-треньор е Цветан Димов.

В клуба тренират над 50 души както младежи така, и мъже и жени от всякакви възрасти и с всякакви интереси. Въпреки, че е боен спорт той е подходящ за всеки.

За последните шест години клубът има спечелени 411 медала (145 златни, 137 сребърни и 129 бронзови). Има завоювани и 20 отборни купи.

В края на миналата година отборът на „Сандев Файт Тийм“ взе участие на Европейското първенство в Истанбул (Турция) на същата верига. Европейски шампион стана Янко Михайлов, а сребърни медали извоюваха двамата треньори Стефан Сандев и Цветан Димов.

Със спечелените точки от всички състезатели клубът се нареди на 6-о място от общо 100 клуба в страната ни. Така България се класира на второ място от 50 държави.

Бразилското жиу-жицу, което често е наричано за по-кратко BJJ (от Brazilian jiu-jitsu), е едно от най-използваните бойни изкуства при свободните двубои ММА. Това е бойна система, която последното десетилетие еволюира паралелно както с MMA спорта, така и като самостоятелна дисциплина. Бразилското жиу-жицу е бойно изкуство (хватов спорт), съчетаващо в себе си както боен спорт, така и система за самоотбрана, което се фокусира върху граплинга (със и без кимоно) и по-специално играта на земя.

Автор: Жейна Желева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали