Старозагорски читалища ще реализират проекти с финансиране от Фонд „Култура“

Размер на шрифта: A A A
Старозагорски читалища ще реализират проекти с финансиране от Фонд „Култура“

Шест читалища от община Стара Загора получават финансиране на своите проекти по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“.

Проектът „Работилници за сръчни ръце и пъргави умове“ на НЧ „Христо Танев 2020“ в Стара Загора предвижда поредица от работилници за графична бродерия върху картон, курсове по бързо четене и по нейрографика. Дейностите са насочени към няколко възрастови групи - деца на 6-7 години, подрастващи на 11-12 години и 12+години. След изработката на изделията, се предвиждат поредица от изложби, а също така демонстрация на продобитите умения за четене по случай 24 май. Сумата, която получава читалището, е в размер на 24 хил. лева.

С 15 хил. лева ще бъде подпомогната фолклорната дейност на НЧ „Св. Климент Охридски“ - самобитна културна институция със 160-годишна история. Средище е на богата и разнообразна културно-просветна дейност, успешно развива любителското творчество и със своята дейност допринася за опазването на българските дух и традиции.

Отново с близо 15 хил. лева ще бъде реализирана идеята на богомилското НЧ „Иванка Терзиева 1927“ за Празник на лютеницата и зимнината. Целта е да се съчетаят традиционните кулинарни занимания за сезона и региона със съвременните начини за консервиране и обработка на зеленчуци. Предвидени са още състезания за бързо бране, мелене и варене на лютеница в голям тиган, както и собствено етикиране на бурканчета. В Богомилово ще бъдат избрани и победители в конкурс „Най-добри пазители на семейната трапеза“. Очаква се празникът да бъде през септември.

НЧ „Христо Ботев 1952“ в курортното селище Старозагорски бани ще получи близо 14 хил. лева за осъществяването на Интердисциплинарен проект. С него ще се допринесе за развитието на любителските творчески групи - Певческа група „Зорница“, Танцова група „Еньовче“, Творческо ателие „Чеканка“.

НЧ „Пробуда-1928“ в старозагорското село Змейово ще развива проект „Културно-историческо наследство в селски кътове“ с подкрепата на Фонда от близо 8 хил. лева.

Едно от най-малките села в община Стара Загора – Руманя, също има одобрена идея. НЧ "Съзнание 1938" ще получи 12 хил. лева за осъществяването на концерт на любителска танцова група, с амбицията да се превърне в традиционен празник. Те ще сътворят „Руманя танцува“.

Друг старозагорски проект, допустим за финансиране от Фонд „Култура“, е Любителски кино клуб. Идеята е на Творчески колектив „На улицата“. Те ще създават любителска кино общност, която ще твори късометражни документални и игрални филми и ще инициира първи любителски кинофестивал в града.

Допустими кандидати, които ще имат подкрепата на Фонда, са още и балетните школи „Па Де Кре“ и „Феерия“, както и ДЮССИ „Алегра“.

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали