Стартират дейностите за обновяване на сградата на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Стартират дейностите за обновяване на сградата на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора

С водоосвещение от архим. Богослов – Протосингел на Старозагорска св. митрополия, и символична копка, бе дадено началото на проект „Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“ град Стара Загора“. Стойността му е 4 868 503, 38 лева, като от тях собствено финансиране от страна на Община Стара Загора са 868 503, 38 лева, а 4 млн. лева са съфинансиране от Фонд за градско развитие – юг. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца. Общата застроена площ на обекта е 1 194.00 м2.

„На мен се пада честта да кажа няколко думи днес пред вас за това истинско архитектурно бижу. На 1 април 1912 г. е положен основният камък на бъдещата театрална сграда по проект на арх. Никола Лазаров, наподобяваща по стил виенски барок. През 1914 г. новият театрален салон е вече факт и тук, през 1916 г. поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите „Едип цар“ на Софокъл и „Ревизор“ на Гогол. През 1990 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, като тя се намира в Археологическия резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора“, каза по време на събитието зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя припомни, че последната реконструкция на емблематичния обект за града е била преди 25 години.

„Днес сградата на Стария театър, както го наричаме голяма част от старозагорците, е дом на ДТ „Гео Милев“ и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Вярвам, че след ремонтните и реставрационни дейности, това бижу ще си върне блясъка, който притежава, а двете трупи ще се завърнат тук с още повече желание и енергия за работа. Успех на всички, които са заети с дейностите по реконструкцията и обновяването на ДТ „Гео Милев“, добави зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности. От думите ѝ стана ясно още, че проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Тя съобщи и основната цел на строително-монтажните работи - постигане на по-добра енергийна ефективност на сградата, при пълно запазване на фасадната автентичност. При извършване на строителството ще бъде изпълнено и конструктивно укрепване, налагащо се поради завишените критерии за сеизмична устойчивост, както и частични реставрационни дейности, като реставрация и консервация на пластичните и декоративните елементи по фасадите и др.

„С изпълнение на проектните дейности ще бъдат създадени подходящи условия на лицата в неравностойно положение чрез въвеждане на мерки за общодостъпна среда. През годините Общината е правила няколко крачки в тази посока, за да улесни влизането в сградата. Изискванията нараснаха, което може само да е в полза на хората, имащи нужда, сега ще бъде обърнато сериозно внимание на достъпа и средата“, допълни Милена Желева.

Проектното предложение включва и дейности по реконструкция на прилежащото дворно пространство – премахване на съществуваща открита сцена от южната тераса и полагането на нова настилка, разполагане на нова сцена на нейното място, изграждане на нови настилки около сградата и поставянето на парково осветление.

С цел модернизация на ДТ „Гео Милев“ са предвидени още подмяна на осветителната и озвучителната техника, както и обособяване на кабини за осветление и озвучаване на камерната сцена, пълна подмяна на мокета, седалките и дежурното осветление в зрителната зала, ново сценично облекло - завеса, крачоли, средно дъно на сцената, както и ремонт на сценичната механизация и на рунд хоризонта, подмяна на мебелите и на компютърното обзавеждане в административната част, както и на мебелите в гримьорните. Ще бъдат поставени видеомонитори, свързани с камерна и голяма сцена за следене на репетиции и представления. Подменена ще бъде общата климатизация на театъра и ще бъде изградено видеонаблюдение на цялата сграда. В заведението/кафенето се предвижда конструктивно укрепване, внедряване на мерки за енергийна ефективност по фасадата, както и подмяна на вертикалните щрангове на ВиК мрежата.

Светла Тодорова, директор на Драматичния театър, също сподели няколко думи с присъстващите на събитието за стартиране на обновяването. „Тази сграда, освен че е историческа и архитектурна забележителност, е и жив организъм за всички, които работим тук. Тя е частица от нас. Приемаме предстоящото много лично, защото това е нашият дом. Благодарим на Община Стара Загора и на изпълнителите на строително-монтажните дейности, защото след две години ще изпитаме удоволствието да имаме обновен и модернизиран театър. Предстоят ни предизвикателства, но вярвам, че ще се справим. Аз съм упорита и заедно с екипа ще търсим нови варианти и пространства, които да бъдат сцена за нашия театър“, каза тя.

Символичното начало дадоха инж. Янчо Калоянов, зам.-кмет „Устройство на територията, строителство и инвестиции“ и Крум Здравков, представител на ДЗЗД „Платеник и Комнико“ – изпълнител на СМР.

Гости на събитието бяха и председателите на ПК по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков, на ПК по териториално и селищно развитие и транспорт арх. Мартин Паскалев и техни колеги общински съветници, зам.-кметът на Общината Красимира Чахова, гл. архитект арх. Младен Иванов, секретарят на администрацията Делян Иванов, ръководителят на проекта за реконструкция и директор на Дирекция „Строителство и инвестиции“ Лариса Иванова, началници на дирекции и отдели, представители на фирмите-изпълнители на различните дейности по обновяването на театъра, медии.

Автор: Красимира Кънева

На обществено обсъждане днес в Община Стара Загора бяха представени възможности за финансиране с проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали