Тъжна вест

Размер на шрифта: A A A
Тъжна вест

На 29 март 2024 г. на 79-годишна възраст ни напусна големият старозагорски поет и председател на Дружеството на писателите Стара Загора - Таньо Клисуров. Литературният свят на България загуби едно от най-емблематичните си имена, чиято поезия докосва най-нежните струни на човешката душа. Тих, вглъбен и деликатен, с проникновен усет към света. 

 

Роден в гр. Мъглиж на 23 май 1944 г. Завършва средното си образование в Строителен техникум в Стара Загора, а висше – българска филология във Великотърновския университет. Дълги години работи като журналист във вестниците „Септември“, „Стара Загора“, „Страница“ и „Вик“. Бил е главен редактор на литературния алманах „Хоризонт“. В биографията си е работил още като преподавател по български език и литература и драматург в Драматичен театър „Гео Милев“. Печата стихове във водещи и елитарни регионални и национални издания. Изявява се като ярък публицист с редица статии в печата и радиото.

Носител е на множество авторитетни награди – Голямата награда на празниците „Южна пролет“ Хасково, Награда за поезия на Съюза на българските писатели, Наградите „Стара Загора“, „Николай Лилиев“ и много други.

През 2015 г. отново е удостоен с Наградата „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“, за цялостно творчество и високи художествени постижения в духовния живот на Стара Загора и за активното му присъствие в литературния свят на България.

Творбите му са превеждани в Русия, Франция, Испания, Унгария, Полша, Индия, Италия, Кипър и др.

През 2004 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Градът на поетите губи големия поет на своето време!

Дълбок поклон!

На 30 март 2024 г. /събота/ от 12.30 ч. до 13.30 ч. в храм „Св. Въведение Богородично“ ще се извърши поклонението. Опелото започва в 13.00 ч.

 

 

Автор: Жейна Желева

На обществено обсъждане днес в Община Стара Загора бяха представени възможности за финансиране с проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали