В Стара Загора ще изследват ползите от „мигащо зелено“ на светлинно регулираните кръстовища

Размер на шрифта: A A A
В Стара Загора ще изследват ползите от „мигащо зелено“ на светлинно регулираните кръстовища

Стара Загора е първата община в България, която ще е част от едногодишен експеримент на Европейския център за транспортни политики за наблюдение от функционалните предимства на „зелената мигаща светлина“ на светофарните уредби по кръстовищата.  Това обяви днес ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев, който заедно с Диана Русинова – председател на УС на Европейски център за транспортни политики, проведе работна среща с представители на различни институции, които имат отношение по темата. „Резултатите, които получихме при едномесечното ни наблюдение в София, са категорични - при наличието на „мигащо зелено“ нарушителите, преминаващи на червен светофар, намалят с 800 броя за 15 дни“, посочи Русинова. „Направено бе и проучване за скоростта, което показа, че при мигащата зелена светлина - тя също спада драстично“, допълни тя. От думите ѝ стана ясно още, че след обследването на ползите от този вид сигнализация, ще се премине към предложение за законодателни промени в тази посока. Целта е превенция на пътния травматизъм, подобряване на трафика, както и на въздуха.

 „Поетапно ще въведем светлинната сигнализация, за да има време хората да свикнат. Започваме тази събота – 11 март, с първото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Димчо Стаев“. Продължаваме там, където в момента ВиК не работят по мащабния си проект за подмяна на мрежата си. Подобният експеримент, проведен в столицата за 30 дни - само в едната посока на движение, отчита облекчаване на трафика, както и намаляване на вредните емисии от автомобилите, към това се стремим и тук“, даде подробности ресорният зам.-кмет на Стара Загора Радостин Танев. Той допълни, че на всички входове на града ще бъдат поставени табели, информиращи водачите, че светофарите в града работят с „мигаща зелена светлина“.

По време на посещението на Диана Русинова и двама от експертите на ЕЦТП бе извършена съвместната инспекция на един от участъците в града, създаващ предпоставка за конфликтни ситуации между пешеходци и шофьори – кръстовището на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Крайречен“. „Вижда се, че водачите не спазват ограничението от 30 км/ч и карат твърде бързо, което създава предпоставки за пътни инциденти“, констатира Русинова. Тя посочи, че дори при изпълнени изцяло нормативни уредби, отново е възможна появата на пътни инциденти, затова се вземат под внимание допълнителни мерки за превенция.

„Проверките, които правим тук, а и сигналите, които получаваме за конкретното кръстовище, са за висока скорост, а има голям брой пешеходци и трябва да мислим за безопасността им. Преди пешеходните пътеки, спрямо изискванията, ще бъдат поставени изкуствени неравности“, допълни Танев.

От Европейския център за транспортни политики препоръчаха още и допълнително обозначаване на знаците с искрящ жълто-зелен фон. От думите на експертите стана ясно още, че Стара Загора е един от градовете с най-малко сигнали, свързани с пътната безопасност. „Ще наблюдаваме мерките и тяхната ефективност и ще направим пълен мониторинг, а ако се наложи – ще дадем и допълнителни насоки“, обобщи ситуацията с кръстовището на двата булеварда Русинова.

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали