Юбилейна изложба на Тодор Ковачев в зала „Байер“

Размер на шрифта: A A A
Юбилейна изложба на Тодор Ковачев в зала „Байер“

В зала "Байер" бе открита Юбилейна изложба - живопис на твореца Тодор Ковачев. Това е втората му самостоятелна изложба и е посветена на 80-годишния му юбилей. В нея са показани 42 цветни рисунки от последните три години творчество. Вдъхновена е от неговата внучка Елизабета Клементе, която е и негова муза през годините.

„Вие сте човек, който държи на историята, защитава я и разпространява. Каузата, за която се борите, да бъде създадена „История на художниците“,  е незаменима и задължителна. Хората трябва да познават историята си и създателите ѝ особено когато е свързана с изкуството. Поздравявам ви, бъдете здрав и ни радвайте с творбите си още дълги години“, приветства рожденика зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

Тодор Ковачев получи признателни подаръци от своето семейство, от Община Стара Загора и от председателя на Съюза на българските художници в Стара Загора Милен Алагенски.

„Благодаря на своята внучка - Бети, която върна страстта ми към рисуването. Една от най-големите ми мечти е да намеря човек, на когото да се доверя, за да продължи пътя на творчеството.  И днес смело мога да кажа, че го открих. Искам да подаря един плакет от дома на художника, създаден преди 40 години и даван на най-важните ни гости.  Сега го предавам на Милен Алагенски, единственият, който ми вдъхна надежда, че изкуството има бъдеще с хора като него“, обяви Тодор Ковачев. 

Художникът е роден през 1942 г. в Александруполис. Завършва висшето си образование в един от първите випуски на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Той е четвъртият старозагорец, завършил този факултет. Негова работа са  графичните знаци и логотипове на хотелите „Верея“, ‚Железник“, фабрика „Брикел“, логата на Общинския духов оркестър и читалище „Родина“, плакетите – знаци на международния пленер „Дружба“ и скулптурния симпозиум в камък през 1987 г. и 1989 г., логото на първата частна старозагорска галерия „Гама“ и още много знатни произведения из цялата страна. Именно той е и един от първите старозагорци с изложба в град София. Съучредител и основател на Ателието на младия художник Стара Загора и е в основата на създаването на дома на художника в Стара Загора, както и уредник в ГХИ Стара Загора, а в края на кариерата си работи като преподавател. 

Автор: Стефани Бабадалиева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали