За 16-ти път курортното селище Старозагорски бани е център на тракийския фолклор и българския дух

Размер на шрифта: A A A
За 16-ти път курортното селище Старозагорски бани е център на тракийския фолклор и българския дух

 

Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ и тази година събра хиляди почитатели на българското народно творчество в курортното селище Старозагорски бани. Събитието, което традиционно привлича родолюбци отблизо и далеч, се провежда в последните почивни дни на август и е чакано и обичано. Официалното начало бе дадено в 11.00 часа с празнично водоосвещение, извършено от отец Йордан Карагеоргиев.

„Добре дошли сте, поддръжници и любители на тракийския фолклор! Зад мен на сцената са голяма част от хората, които отдават много труд, сърце и енергия, за да бъдат тези дни изпълнени с вълшебство и дух. Нашата цел  и тази година е да протегнем ръка към младите изпълнители, към децата, които имат мисията да продължат традицията, да я съхранят и предадат напред любовта към българското. Нека следващите два дни са изпълнени с емоция. Споделете ги със семейство и приятели, насладете се на фолклорната българска магия“, каза в словото си ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

 Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България също поздрави от сцената участниците и гостите в емблематичното събитие. „Това е едно значимо събитие от календара на Тракийските дружества. Благодаря на всички, които полагат усилия да запазят тази национална традиция и за 16-ти път да сме тук заедно. Ние поддържаме богатото културно наследство на нашите предци. Благодарение на тракийския фолклор – жива е нашата кауза“, каза той и припомни, че началото на традицията „Богородична стъпка“ бе поставено от Петра Мечева, която години наред бе начело на ТД „Одринска епопея“ – Стара Загора. От името на старозагорската организация бе връчено най-високото тракийско отличие - Златен медал „Капитан Петко Войвода“, на акад. Крум Георгиев за цялостния му принос.

„Вие правите този събор истински, идвайки от цяла България - вие сте сърцето му. На добър час!“, обърна се към гости и участници Станчо Станев, кметски наместник на курортното селище. Той обяви събора за открит и пожела догодина пак да се съберат в центъра на селото пазителите на българския дух, бит и фолклор.

Сред официалните гости на тържественото откриване бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора Цанко Атанасов, председатели на Тркийски дружества от Сливен и Ямбол, носителят на голямата награда на квадриналето „Митове и легенди на моя народ“ художникът Надежда Кутева, участниците в VI Международен арт пленер „Безгранично изкуство“, представители на местната и държавната власт и други.

Още от 9.00 часа сутринта, на сцените се надпяват и надиграват таланти от  почти всички фолклорни области. Програмата продължава през целия съботен ден, а вечерта е запазена за Празничен концерт на Калина и Георги Германови, Недялко Недялков – кавал, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Началото му е 19.00 часа. По тъмно, небето ще озари огън, а по жаравата ще затанцуват нестинари.

В неделния ден програмата и на двете сцени започва отново в 9.00 часа, а обявяването на отличените участници ще бъде в 15.00 часа. Общо 50 плакета за цялостен принос ще отидат в ръцете на хората, които горят със събора и правят съществуването му факт. Отново акцент е поставен върху най-малките таланти, които изпъстрят програмата. За първи път те ще получат специални медали и грамоти.

Над 170 бяха получените заявки за участие от индивидуални и групови певци, танцьори и музиканти. Над 3 хиляди души ще преминат през двете конкурсни сцени, както и през атрактивните съпътстващи прояви. Участниците са от 50 общини в цяла България. Авторитетното жури на тазгодишното издание на форума е в съствав – доц. д-р Валентина Райчева, акад. Крум Георгиев, Христо Иванов, гл. ас. Петьо Кръстев, акад. Кирил Тодоров и Енчо Енчев.  

Любимо място на емблематичния събор е „Селският двор“ – там не се кани, напомнят организаторите, а в пределите му времето се връща назад, за да припомни бита и културата на старите българи. Традицията е спазена и в центъра на Старозагорските бани има Занаятчийска чаршия, ухае на преславенски гюзлеми, пухкави мекички, дъхава ракия от хрищенски райски ябълки, чай от билки, боб чорба и още десетки кулинарни изкушения, излезли изпод ръцете на майстори от различни читалища в региона. Посетителите на събора могат да се включат в Школо за народни песни и хора, да добият различни умения в интересни работилници, да наблюдават демонстрации на везбарство, ножарство, грънчарство, кошничарство, както и шивачница, билкарница, плетачница, чепканица и предачница. Наредена е и фото изложба „Старинни занаяти“, а Хайдушко сборище показва старинни оръжия. Любопитните очи могат да открият и „Съкровищата от скрина“  -автентични народни носии и аксесоари.  Керкенез полетя в небето, благодарение на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“. Има още Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”, народни игри за малки и големи, викторина с награди, както и безплатно посещение до природния феномен „Богородична стъпка“.

Организатори са Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, с подкрепата на Общество за фолклор, РЕКИЦ „Читалища“ и ОФА „Загоре“.

Автор: Красимира Кънева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали