За 27-и път Стара Загора посреща традиционния Международен пленер по живопис „Дружба“

Размер на шрифта: A A A
За 27-и път Стара Загора посреща традиционния Международен пленер по живопис „Дружба“

На официална пресконференция днес, дадена от председателя на Съюза на българските художници в Стара Загора - д-р Милен Алагенски, бяха представени участниците в 27-ия Международен пленер по живопис „Дружба“.

„Благодарим на Община Стара Загора за дългогодишната подкрепа за осъществяването на пленера. За нас е изключително важно това партньорство и провеждането на този форум, защото той носи безценен творчески обмен", каза в началото на срещата с медиите Милен Алагенски.

Заместник-кметът на Общината Милена Желева поздрави участниците и им пожела творческа проницателност. „Добре дошли в Стара Загора. Вярвам, че и тази година ще продължите традицията, ще имате вдъхновението, което ви е необходимо и ще се насладим на града си, оживял във вашите творби. Вярвам, че ще откриете своята муза под липите. Имате покана да се насладите и на нашия форум "Цветовете на джаза", може той да бъде вашия творчески пламък за създаване на колоритни и вълнуващи платна", сподели тя.

Седем са участниците, които майсторят картини тази година - Ева Вишневска-Здуняк - Полша, Ута Хайнике - Австрия, Марта Стаменов  - България/Австрия, Димитър Яранов  и Юлиан Табаков - София, България, Пламен Кирилов и Жасмина Иванова - Стара Загора, България.

Художниците гостуват под липите от 8 до 17 юни. След дадената пресконференция, по традиция участниците имат обиколка по туристическите обекти и културните забележителности в града, след това те ще изберат къде да работят. На 16-и, от 18:00 часа, ще бъде открита  изложба с картините от пленера.

Ута Хайнеке е родена в Германия през 1973 г. От 1984 г. до 1988 г. живее в Будапеща, Унгария. След като завършва гимназия в Хамбург, Германия, тя учи живопис и графика във Виена в Академията за изящни изкуства с Гюнтер Дамиш. Тя работи като професионален художник и печатар във Виена (Австрия) и Пазмандфалу (Унгария). В периода между 2016 и 2018 г. живее и работи в Пиоджиола (Корсика/Франция). Ута Хайнеке е член на артистичната група MAMŰ, Будапеща, групата Künstlerhaus Wien и асоциация Arcade в Мьодлинг, Австрия. Тя основава и ръководи асоциация i.Ku - Асоциация за интердисциплинарен и международен културен обмен базирана във Виена. Участвала е в множество симпозиуми, самостоятелни и групови изложби в галерии, музеи и арт фестивали в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Италия, Япония, Корея, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Турция.

Марта Стаменов е родена през 1958г. в гр. София, България. От 1972г. живее в Австрия. 1982г. Завършва бакалавър и магистър във Виена, специалност "История на изкуството". През 1984 г. завършва докторантура в Залцбург, Виена. Изкарва едногодишна практика в Лондон, в аукционна къща „Соутсби“ След дипломирането си работи в музей Кюнстлерхаус, Виена, като изкуствовед и уредник в продължение на 10 години. От тогава работи на свободна практика като художник и реставратор в Австрия. Зад гърба си има самостоятелни изложби в Австрия, Италия, Сърбия и Германия. През 2022 г. участва в биеналето в Дакар, Сенегал. Творбите й са свързани с природата и водата. Работи в областта на живописта, скулптурата, инсталацията и хепънинга.

Жасмина Иванова е родена през 1981г. в град Стара Загора. През 2000 година завършва СХУ за промишлени форми „Академик Дечко Узунов“ гр. Казанлък, със специалност „Дизайн“. През 2006 участва в програма „Леонардо Да Винчи“, чиято цел е да се фокусира върху изпълнението на конкретни планове, свързани с професионалното образование и обучение. Така създава подготвена и мобилна работна сила из Европа. Жасмина Иванова конкретно пребивава в Страсбург, Франция, където организира и реализира групова изложба. През 2008г. завършва бакалавърска степен във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност "Изящни изкуства – скулптура", в класа на проф. Милан Андреев. През 2009г. изкарва магистърска степен отново във ВТУ, но специалност "Изящни изкуства – Стенопис", в класа на доц. Борис Желев. От 2002 до 2007 г.  участва в  колективни студентски изложби, организирани ежегодно от Факултет „Изобразителни изкуства”. Няколко години представя свои рисунки в Конкурс за млади автори на името на Ичко Лозев. През 2007 г. има втора награда от конкурс „Вредата от тютюнопушенето” на конкурс от РИОКОЗ – гр. Велико Търново. През 2007, 2008, 2009 г.  е изпълнител на стенописи по проекти на Иво Теодоров Ченешев в СОУ „Емилиян Станев” гр. Велико Търново. Има множество участия през годините в различни програми, конкурси, завоювани призови места.

Ева Вишневска-Здуняк е визуален артист, педагог, артистичен директор на фондацията "Михал Здуняк". Завършила е Държавното средно училище по изящни изкуства в Шчечин. Защитава дипломата си през 1999 г. в Академията за изящни изкуства в Лодз. През 2021 г. получава докторска степен във Факултета по изкуствата на университета „Ян Кохановски“ в Келце в дисциплината „Изящни изкуства и консервация на произведения на изкуството“. Тя успешно създава уникални изложби в галерийни пространства, както и художествени произведения, направени в реално време, интуитивни, спонтанно импровизирани, ефимерни живописни и звукови композиции, благодарение на които творбите й се представят на места, приписвани на музика или театър. През последните години създава и широкоформатни картини. Всички те са създадени по време на мултимедийни сесии, концерти-спектакли и са еманации на послеобрази, идващи от кадри на собствени филмови етюди и анимации. В продължение на много години тя използва скенер, благодарение на който живописта, колажът и портретните композиции, основната тема на нейното творчество, излъчват специална аура. Въпросите, които я интересуват, са свързани с механизмите за регистриране на образа от скенера, неговия потенциал и възможността за получаване на впечатление за кинетика, удивителен цвят и специфично възприятие. Твори според собствените си записи, съобразявайки се с теорията на оптичното и кинетичното изкуство, регистрирайки движението и промените, протичащи във времето и пространството. Скенерът е като камера обскура, записаното изображение не позволява предварителен преглед. Светлината, използвана за работа на фотограмите – скенери, е само естествена в комбинация със собствената светлина, произвеждана от устройството. Също така, самият процес на създаване (артистични действия – пърформанс) е незаменим елемент от нейното артистично изразяване. Участвала е в множество индивидуални и колективни изложби, както и в артистични проекти в Полша и чужбина. Нейни творби са в постоянни експозиции и частни колекции. Тя е член на STOART, ZAiKS, Полската асоциация за делегати на образованието по визуални изкуства в Киелце и член на борда на Асоциацията на полските художници и дизайнери както и на полската джаз асоциация.

Димитър Яранов е роден през 1964г. в град София. Завършил е специалност „Живопис“ в НХА през 1991 г. Живее и работи в София. Твори в сферата на живописта.Участва в експозициите на група XXL от края на 90-те години на миналия век.  Избрани изложби: 2011 - Некоректна живопис, галерия Bulart, Фестивал за съвременно изкуство Contempo 4 Варна; 2008 – Документална идентификация, ,,Чифте Амам”, Национална галерия на Македония, Скопие (с Елена Панайотова и Гордън Картър); 2000 – Freaky realism, галерия XXL, София Избрани групови изложби : 2022 -7 – Извън трафика; СБХ,София,Фестивал ,,Процес пространсво“-Балчик 2019-Аполониа-,,Великата красота“ група XXL,2018 - Група XXL, Национална галерия, София; София;  2010 - Реминисценции от 90-те, група XXL, СГХГ, София; 2009 - Актуална българска сцена, Музей „Лудвиг“, Кобленц, Германия; 2005 - Donumenta, Регенсбург, Германия; 2006 - Пластично/Концептуално, съвременна българска живопис, „Шипка“ 6, София; 2003 - 10x5x3, Галерия „Шипкa“ 6, София; 2002 Българският пейзаж като метафора, Галерия XXL, София; 2001 – Нови радикални практики 4, галерия XXL, София; 2000 - AC/DC - Галерия XXL, София; 1999 - Sofia Underground 3, НДК, София; Нова българска живопис 2, галерия XXL, София.

Юлиан Табаков e роден през 1975 в София. През 1994 завършва ССХУ за Приложни Изкуства, специалност "Детски играчки". Магистър е по "Сценография" в НХА – Н. Павлович, ателие доц. К. Вълканов и проф. Г. Иванов. През 2002 учи един семестър в Сентрал Ст. Мартинс – Лондон, "Изящни изкуства" в Департамент - 3D 2003. Магистър е по "Изящни изкуства" в ENS des Beaux-Arts – Париж, ателие: Ж. Фишер, А. Месаже и Е. Дитман. От 2002 г. e установен в Швеция и България, като работи в областта на изобразителните, сценични и аудиовизуални форми на изкуството. Създава сценографски и костюмни решения за над 50 театрални, куклени, движенчески, оперни и филмови продукции в Швеция, България, Русия, Литва, Германия, Швейцария и Кения. Автор е на илюстрации за множество детски книги и разработва свои художествени и аудиовизуални проекти. Пространството е основен фактор в работата му и всяко представяне на даден проект е има собствен формат. Взема участие в множество колективни изложби в България, Швеция, Чехия, Словакия, Гърция, Англия и САЩ. Носител на награди в областта на културата, киното, театъра, илюстрацията и модата.

Пламен Кирилов е роден в Стара Загора през 1982г. Завършва Средно художествено училище по промишлени форми „Акад.Дечко Узунов“, специалност „Изобразително изкуство“ в Казанлък. През 2005 г. се дипломира в специалността „Текстил“ в Национална художествена академия /бакалавър/, а през 2009 г. – специалист „Живопис“ /магистратура/. Има самостоятелни изложби в Стара Загора, Севлиево, Бургас,  Габрово.  Множество участия в национални изложби, международни пленери и общи изложби.

Автор: Стефани Бабадалиева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали