Модерна STEM лаборатория откриха в СУ „Иван Вазов“ в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Модерна STEM лаборатория откриха в СУ „Иван Вазов“ в Стара Загора

Ден преди да удари първият за новата учебна година звънец, в старозагорското СУ „Иван Вазов“ откриха модерна STEM лаборатория. Мотото на високотехнологичното място за учене и творене е „Зелени заедно раSTEM”. Лабораторията за природни науки ще стимулира учениците да развиват своето мислене и умения, чрез интересни практически занимания и колаборация между различните обучителни дисциплини.

„Реализирането на тази лаборатория е плод на дългогодишен труд. STEM събира в едно наука, технологии, инженерство и математика. През последните години се забелязва липсата на креативност в часовете, вярвам, че пътят, по който вървим сега е правилен. Така ще върнем онзи откривателски дух, движил човечеството напред. Благодарение на Националната програма за съвременна образователна среда, бързата реакция на доц. Юлиан Ананиев – декан на Медицинския факултет на Тракийския университет и методологичната подкрепа на Кузман Кузманов – тази лаборатория е факт. Тук децата ще правят опити и творят наука, преоткривайки я“, обърна се към гостите, учителите и учениците директорът на СУ „Иван Вазов“ Динко Цвятков. Той показа нагледен пример как от обикновен код в компютъра, благодарение на различни сфери на науката и технологиите, от 3Д принтера в ръцете на човек се появява реален предмет.

С изключително атрактивни опити бе представено нагледно предстоящото обучение на възпитаниците на „Иван Вазов“. Преподавателят по биология и химия Стилияна Казълова, с помощта на ученици, разкри няколко от тайнствата на науката. Презентация на целите, които си поставя екипа на училището с новата придобивка ,представи друг преподавател от школото – Нина Йорданова. 

„Поздравявам ви сърдечно. Представянето на STEM центъра тук е нагледен пример за взаимовръзка между различните нива на наука, образование, институции. Обединеността, която се вижда, е ключът към успеха на всяко едно начинание. Развитието на екипа и на училището заслужава адмирации. Сигурна съм, че ще имате още и нови постижения“, каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова.

Поздрав от разстояние към екипа на старозагорското училище отправиха още акад. Петър Кендеров и доц. Тони Чехларова от Българска академия на науките.  

Високотехнологичният център в СУ „Иван Вазов“ е оборудван със съвременни уреди и апарати за обучение по физика, химия и биология. Той разполага с образователен софтуер, позволяващ на учителите да създават уроци, фокусиращи интереса на учениците.

На официалното откриване на лабораторията за наука присъстваха още  Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ на Община Стара Загора, Стоян Стоянов - зам. областен управител на Стара Загора, проф. Галя Кожухарова - Директор и председател на Съвета на ДИПКУ, Милена Йолдова - началник на РУО – Стара Загора, д-р Христина Клисурова и част от екипа на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“, учители и ученици.

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали