Община Стара Загора с годишната награда „Достъп до добра храна“

Размер на шрифта: A A A


Община Стара Загора получи годишната награда „Достъп до добра храна" в категория „Общински пазари", по време на Втората национална конференция „Достъп до добра храна". Форумът се проведе днес в София под патронажа на Министерството на земеделието и храните, в партньорство с Дружество Европейско право и Граждански институт.
Наградата се връчва за успешното осигуряване на достъп до качествени храни, произведени от местни фермери. Тя е обществено признание за инициативата и цялостната дейност на Община Стара Загора, допринесла за разширяване на достъпа до добра храна, както и насърчаването на търговията с тази цел.
Община Стара Загора организира фермерски пазар, който се провежда петъчен ден в новия модерен общински пазар в града, изграден по инициативата "Джесика" (JESSICA), финансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Отделението, предвидено за продажба на цветя, остана почти неизползвано, поради липса на необходимост у търговците. Чрез фермерския пазар, по идея на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, се даде възможност за директен достъп на гражданите до храни с доказан произход - продажба на био- и фермерска продукция, при заявен интерес от страна на производителите.
На събитието присъстваха експерти на Министерство на земеделието и храните, представители на БАБХ, експерти и лекари. Наградата получи Анастасия Гидикова от Общински пазари, която презентира новия градски пазар в Стара Загора.
През 2007 година фондацията „Българска месна традиция" даде начало на изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред достъпа до добрата храна в България. В рамките на конференцията е организирано изложение и дегустация на водещи производители на добри храни в България.


16.10.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали