Община Стара Загора с годишната награда „Достъп до добра храна“

Размер на шрифта: A A A


Община Стара Загора получи годишната награда „Достъп до добра храна" в категория „Общински пазари", по време на Втората национална конференция „Достъп до добра храна". Форумът се проведе днес в София под патронажа на Министерството на земеделието и храните, в партньорство с Дружество Европейско право и Граждански институт.
Наградата се връчва за успешното осигуряване на достъп до качествени храни, произведени от местни фермери. Тя е обществено признание за инициативата и цялостната дейност на Община Стара Загора, допринесла за разширяване на достъпа до добра храна, както и насърчаването на търговията с тази цел.
Община Стара Загора организира фермерски пазар, който се провежда петъчен ден в новия модерен общински пазар в града, изграден по инициативата "Джесика" (JESSICA), финансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Отделението, предвидено за продажба на цветя, остана почти неизползвано, поради липса на необходимост у търговците. Чрез фермерския пазар, по идея на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, се даде възможност за директен достъп на гражданите до храни с доказан произход - продажба на био- и фермерска продукция, при заявен интерес от страна на производителите.
На събитието присъстваха експерти на Министерство на земеделието и храните, представители на БАБХ, експерти и лекари. Наградата получи Анастасия Гидикова от Общински пазари, която презентира новия градски пазар в Стара Загора.
През 2007 година фондацията „Българска месна традиция" даде начало на изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред достъпа до добрата храна в България. В рамките на конференцията е организирано изложение и дегустация на водещи производители на добри храни в България.


16.10.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали