Показват в изложба оригинални филмови плакати от миналия век

Размер на шрифта: A A A


Уникална изложба, подредена във фоайето на Държавна опера Стара Загора, показва 20 оригинални филмови афиша от миналия век. Изложбата е част от съпътстващите прояви на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа 2015".
Киноафишите са от периода 30-те до 70-те години на миналия век и са създадени от едни от най-именитите художници по онова време - Вера Лукова, Никола Мирчев, Преслав Кършовски и творилия у нас руснак Василий Ковалевский.
Интересната експозиция представя афиши на български и съветски филми, както и на съветско-български продукции – „Героите на Шипка", „Калин Орелът", „Утро над родината", „Една българка" и др. Те носят в себе си основните характеристики, типични за създаваните в онези години рекламни афиши – ярки цветове, отлично художествено оформление и разбираемост.
Изложбата бе представена от Иван Бърнев-Буби – един от най-страстните съвременни колекционери, отдаден от близо 40 години на своята голяма страст - издирване, съхранение и популяризиране на документални материали, свързани с българската история.
На откриването на изложбата той сподели пред присъстващите, че развитието на българския зрелищен плакат, рекламиращ различни прояви на киното, театъра, цирка и др., води своето начало от 20-те години на миналия век, като в периода до 9.09.1944 година повечето афиши са били на френски и американски филми, а след този период плакатът започва да играе идеологическа и пропагандна роля.

  

02.06.2015 г.

Автор: община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали