Кметът Живко Тодоров: Европейската нощ на музеите е едно от най-посещаваните културни събития в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A

„За пореден път Европейската нощ на музеите доказа, че е едно от най-посещаваните културни събития в Стара Загора! В момента в града се провеждат няколко различни спортни и културни прояви, на много високо ниво, които водят множество български и чуждестранни туристи, които посещават нашите културно-исторически обекти". Това каза Живо Тодоров при откриването на Европейската нощ на музеите в Стара Загора.
Стартът на единадесетото издание на старозагорския културно-историческия поход по музеите бе даден в сградата на Регионалния исторически музей. Посетителите можеха да разгледат освен постоянната експозиция, така и изложбите „Накити от Античността" - уникати от частна колекция, „Съкровищата на българските ханове", „Лицето на войната" – посветена на 70 години от края на Втората световна война и „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953–1964)".
На Античната улица кът за снимки с тема „Антична мода" върна старозагорци години назад в историята на Стара Загора, а на 4-то експозиционно ниво се „разхождаха" средновековни воини. Интерес имаше и за преобразяването на гостите на музея във войници от 1-та Българска армия.
Традиционно бяха дадени грамоти на дарителите на музея за изминалата година. След церемонията бе изнесен спектакълът „Приказни сюжети", в който бяха изпълнени фрагменти от популярни опери.
По същото време в Музей „Неолитни жилища" бе изнесена специална демонстрация за замесване на обредни погачи с просфорни печати от екипа на Мрежа „Хлебни къщи", а в Архитектурен комплекс „Музей на религиите", старозагорци се насладиха на концерт на Смесен хор „Родина" с диригент Емил Минев при Народно читалище „Родина – 1860″. Там бяха разположени и изложбите „Интерактивен барок" на Марианжела Анастасова и „Следи във времето" на Симеон Панайотов
В Къща музей „Градски бит XIX в. бяха показани накити от мъниста в експозиция наредена от Таня Иванова и приятели.

{joomplucat:900 limit=4|ordering=random}

17. 05. 2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали