Почина арх. Живка Кирчева, носител на Наградата Стара Загора

Размер на шрифта: A A A


Днес, в Стара Загора, на 81-годишна възраст почина ст. н. с. I ст. арх. Живка Кирчева, член на Камарата на архитектите в България (КАБ) - Регионална колегия Стара Загора.
Тя е автор на една от най-новите книги за архитектурата и архитектите на Стара Загора - „Стара Загора в архитектурни образи", за която бе удостоена с Наградата Стара Загора за 2006 г. Тя е посветена на историческото и архитектурното наследство на града. Търпеливото събирателско дело, професионалното представяне и оценка на историческите пластове, съхранените архитектурни творби и градителите на Стара Загора, правят труда на арх. Кирчева уникално явление в нашата литература. За първи път в един труд са представени архитектурната история на едно селище от праисторията до днешния ден, основните паметници от различните епохи и творците от изтеклия XX век. Във време, когато бързо и безвъзвратно изчезват и археологически, и архитектурни паметници от териториите на общините и на селищата, арх. Кирчева успява да запечата чрез текст, графични и фотообрази паметта за Стара Загора. Особено ценни са материалите за живота и творчеството на архитектите, съзидатели на облика на града след Освобождението.
Арх. Живка Кирчева е родена в гр. Стара Загора през 1933г, завършила е архитектура в София. Творческата си кариера започва в Проектантска организация Стара Загора, а след това работи в НИПИГА София. Ерудирана личност, проектант на много жилищни, обществени, производствени сгради и градоустройства, научноизследователска работа с експериментални проекти.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поднесе съболезнования на близките и роднините.

14.05.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали