Стара Загора – ядро на Европейската цивилизация от Неолита насам

Размер на шрифта: A A A
Стара Загора – ядро на Европейската цивилизация от Неолита насам

„Старозагорско е ядрото на Европейската цивилизация през златните 5 и 6 хил. пр. Хр., това каза днес акад. Васил Николов, един от организаторите на Международния симпозиум на тема „Праисторическото жилище на Балканите през VI и V хил. пр. Хр. в профанен (земен) и сакрален (духовен) контекст". Изключително важни за опознаването на неолита са жилищата, открити и консервирани край старозагорската окръжна болница. Двуетажната къща е една от най-древните в България и Югоизточна Европа, стана ясно по време на пресконференцията по повод откриването на научния форум в Стара Загора.
Той се провежда в периода от 14 до 17 май и е съвместна инициатива на Община Стара Загора, Националния археологически институт с музей при БАН и Регионален исторически музей – Стара Загора. Официалното му откриване е на 14 май, от 19.00 ч. в музей „Неолитни жилища" .
По време на срещата зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова припомни, че се изчаква отварянето на новия програмен период, за да се намери подходящо финансиране за реконструкция на жилището с цел да се съхранят артефактите, които с времето се компрометират. Идеята на Общината е и направата на реплика на праисторическата къща, която да бъде удобна и интересна за посещение от туристите.
Древността и важността на старозагорските неолитни жилища са причината международният симпозиум на археолозите да се проведе в града. Те ще изнесат 22 доклада, които ще представят домът като жива вселена. Учени от България, Германия, Русия, Унгария, Сърбия, Австрия и Македония ще дискутират сакралността на неолитния дом и значението му за хората, живели през 5 и 6 хил. пр. Хр. От изследванията им става ясно и че мисленето тогава е било на различно ниво – материалното и духовното са били едно цяло. От думите на акад. Васил Николов, това дава и насока за причината, поради която неолитните къщи са били опожарявани, въпреки че са изграждани масивно и с перспектива за живот около 60 години. Ученият ще презентира на колегите си обобщена теория по темата по време на симпозиума. Желанието на акад. Николов е и дискусията да предостави нови факти около бита на първата европейска цивилизация, в която старозагорският регион заема важно място, потвърдено от науката.

 

14.05.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали