Обществен съвет за проблемите на подрастващите започва да работи от другата седмица в Община Стара Загора

Размер на шрифта: A A A


Обществен съвет от представители на всички институции, които създават превенция срещу противообществените прояви при подрастващите, ще бъде сформиран към Община Стара Загора. Той ще започне да функционира още от следващата седмица с цел да бъдат набелязани конкретни мерки и да бъде създадена работна карта за прилагането им. Дейността на съвета ще бъде подкрепена финансово от общинския бюджет.Това съобщи на продължилата повече от два часа днес открита среща в общината кметът Живко Тодоров.
На нея присъстваха директори на гимназии, СОУ и общински училища, училищни психолози, педагогически съветници, представители на ОД МВР – Стара Загора, Детска педагогическа стая, Постоянните комисии по образование и спорт и младежки дейности при ОбС – Стара Загора, Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни, Младежкия общински съвет, много млади хора, медии и др. Големият отсъстващ от срещата бяха родителите на подрастващи от града.
Целта на обществения съвет ще бъде да се осигури специализирана помощ от училищни психолози, които да работят отблизо с младите хора на възраст 13-19 години, съобщи кметът Тодоров. Срещата по негова покана се проведе във връзка със случаите на насилие сред учениците. Той подчерта, че в това отношение Стара Загора стои добре на фона на останалите градове в страната като статистика, а нашумелият случай на агресия между две приятелки от СОУ „Железник" е прецедент. „Затова тази среща е важна, за да не се допуска ескалация на проблема с агресията сред подрастващите. Нека да започнем да говорим за проблема, за да търсим заедно решения. Днес показахме, че подобни случаи няма да се толерират, защото не бива да допускаме да стават модел в обществото. Моралните послания от нея са важни, защото младите хора трябва да знаят кое е правилно и добро, и кое не. Трябва да знаят, че който върви от грешната страна на закона, ще бъде сакциониран, категоричен бе кметът.
Възпитанието на децата е дело на всички нас, но най-вече на родителите, защото те създават ценностите в семейството и учат на морал, подчерта Тодоров. Той призова директорите на училища да не покриват проблемите с децата. Трябва да бъдем крайни към подобни прояви, да покажем, че има държава и закон. Наказанието е единствената форма, чрез която може да се търси отговорност за поведение извън рамките на закона, категоричен бе кметът.
Най-активни в днешната среща бяха ученици от Природо-математическата гимназия, Професионалните гимназии по обществено хранене и ветеринарна медицина. Повече от 20 от тях се включиха активно в проведения дебат. Всички те признаха, че родителските срещи в училище са формални и липсва комуникация между родители, училища и отговорните институции.
Още миналата седмица кметът Живко Тодоров проведе среща с пострадалата от приятелката си Стела Колева и нейното семейство. Днес в СОУ „Железник" е заседавала комисия, която се е срещнала с двете семейства и едното от момичетата. Предстои педагогическият съвет към училището да вземе решение по случая, съобщи на срещата директорът Донка Ангелова.

 

{joomplucat:891 limit=7|ordering=random}
15.04.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)
Индустриална "зона Загоре"
Авторско право за озвучаване на обекти
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали