Живко Тодоров: Работата на кмета е безсмислена, ако няма доверието на хората

Размер на шрифта: A A A

Живко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан" с английски и немски език, и Софийски университет „Св. Климент Охридски" със специалност „Европеистика". Работи като експерт по управление на проекти по програми на Европейския съюз в община Стара Загора и Областна администрация Стара Загора. През 2009 г. е избран за народен представител от ПП ГЕРБ. Бил е председател на Комисията по външна политика и отбрана, както и ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Областен координатор е на ПП ГЕРБ в Стара Загора. На 30 октомври 2011 г. печели изборите за кмет на община Стара Загора и встъпва в длъжност на 7 ноември 2011 г.

Господин Тодоров, вие сте един от най-харесваните кметове. С какво успяхте да спечелите сърцата на старозагорци?

Надявам се да е така. Винаги съм се старал да печеля хората с работата, която върша, и с това, че винаги на първо място съм се съобразявал с мнението на хората за всичко, което се случва в града. Защото работата на един кмет е безсмислена, ако няма доверието на хората.

Вие спечелихте много симпатии с това, че започнахте борба с незаконните строежи и съборихте незаконни ромски къщи. Обещахте, че този процес ще продължи?

Благодарение подкрепата на хората, която имахме тогава, успяхме да направим акцията по събарянето на над 55 незаконни постройки в парк „Борова гора". Този процес ще продължи, защото ние сме длъжни да запазим Аязмото, парк, който сме наследили от Митрополит Методий Кусев и сме длъжни да опазим от всякакви посегателства. В момента най-голямата заплаха за парка е незаконна та сеч, която ромите извършват в близост до него. Тези незаконни постройки на практика също са заплаха за парка.

Предлагате и алтернатива на хората, които остават без дом?

Алтернативата, която сме предложили на Общинския съвет да гласува, е за терени, където ромите могат да строят безвъзмездно. Знаем, че по-голямата част от хората, които живеят там, нямат възможност да си купят терени, в същото време Общината няма възможност да отдели допълнителни средства от бюджета си, за да строи жилища за тях. А и не е коректно към останалите данъкоплатци. В този смисъл е най-добрия вариант е да се предоставят неатрактивни терени, върху които да строят. Затова в момента изчакваме Общинският съвет да вземе решение

Там обаче има разногласия по проблема?

Да, има разногласия. Надявам се, че с БСП ще намерим общ език да гласуваме едно решение, което е в полза на града, за да може постепенно да изчистваме незаконните постройки и ромите да строят на законни места. Държа да подчертая, че те ще плащат данъци.

Наскоро казахте, че често се вглеждате в очите на хората и по този начин разбирате какво мислят и какви са техните желания. Така ли е?

Така е, защото най-важно за един кмет е прекия контакт с хората, който не трябва да се губи. И в приемните дни, и когато излизам навън сред хората, имам възможност да разбера какво мислят и какви приоритети самите те чертаят за града. Аз съм удовлетворен от начина, по който старозагорци мислят за града си и са ангажирани с обществения живот. Създадоха се много фейсбук групи, много хора вече са активни и участват във формирането на мнение в града. Това е много важно, защото дори понякога да има негативно мнение, да има друга гледна точка, да има критика, това е много по-добре, отколкото човек въобще да няма мнение и да се отнася с апатия към политиката. Мисля, че това е положително.

Не мога да не попитам, ще се кандидатирате ли за втори мандат?

Аз казах, че до юни имаме основен приоритет да приключим с всички проекти, по които работим. Предстои да завършим детска ясла №2, Транспортният проект, доставката на тролейбусите, подмяната на въздушно-контактната мрежа в града, велоалеите, спирките с телематиката, новият парк трябва да открием, новата сграда в кв. „Зора", кръговото на БИЛЛА, ремонтите на училища, промяна на ВиК мрежата и цялостно асфалтиране на квартал „Самара", много междублокови пространства ще бъдат направени - очакваме по програма „Регионално развитие" около 5 млн. лв. затова. Едва след като тези проекти приключат или стартират, тогава ще потърсим оценката на хората, за да видим дали тя е положителна. И ако е така тогава има смисъл да продължаваме напред. Защото най-важното е да имаме доверието на хората, ако го имаме това означава, че те са доволни от начина, по който се развива града и виждат перспективата.
topnovini.bg - Росица Въльовска

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)
Индустриална "зона Загоре"
Авторско право за озвучаване на обекти
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали