Проект за хипотерапия на деца аутисти ще се реализира в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A


Гражданско сдружение „Алтернатива 55" спечели проект за финансиране на хипотерапия за деца с аутизъм в Стара Загора. Миналата година в хипотерапията са се включили деца от 2 до 14-годишна възраст. Специалисти от сдружението, Центъра за социална интеграция и рехабилитация на деца „Алтернатива" и родители на деца с аутизъм изразиха огромна благодарност за активната подкрепа от страна на Община Стара Загора.
Това стана по време на проведената днес среща в общината на родители, деца и специалисти, които обсъдиха проблемите на диагностицирането, рехабилитацията и интеграцията на хората с аутизъм, по повод Световния ден на информираност за заболяването. Статистиката сочи, че се увеличава броят на диагностицираните.
„Диагностицирането до скоро беше доста трудно, поради липса на информираност по темата и специалисти, затова се отчита скок в броя на децата с диагноза", обясни д-р Антония Тодорова, директор на Дирекция „Здравеопазване и социални дейности". Община Стара Загора работи за увеличаване на капацитета на услугата, която предлага Центърът за социална интеграция и рехабилитация на деца „Алтернатива", в помощ както на децата, така и на техните родители. „Приключи заснемането на двора на центъра. Има проект за изграждане на детска площадка. Тя ще е специално оборудвана, за да може да се използва от деца от аутистичния спектър. Надявам се, че ще бъдат намерени необходимите средства за изграждане на съоръжението", допълни д-р Тодорова.
„Важно е обществото да разбере, че децата с аутизъм не са по-различни от връстниците си. Искаме те да се чувстват добре и целим да се социализират по възможно най добрия начин", каза специалистът от ЦСИР „Алтернатива" Тодорка Станкова.
Третокласниците Давид и Светльо, както и седемгодишната Маги изразиха впечатления от посещенията и срещите си по време на кампанията, а майките им споделиха трудностите, които срещат всекидневно. Родителите на децата от аутистичния спектър апелират към толерантност и разбиране, защото децата им имат същите нужди като връстниците си.
Посещението завърши с размяна на подаръци, като Тодорка Станкова зарадва д-р Антония Тодорова с пъстра рисунка и информационна брошура на кампанията „Заедно можем повече". От името на председателя на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов малките гости получиха книжки с български и световни приказки, великденски комплекти за майсторене на шарени яйца и лакомства, а те му подариха изработена от тях картина.

 

  

02.04.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали