Кампанията „SOS! Час внимание!” стартира в района на Стара Загора

Размер на шрифта: A A A

В България живеят хиляди възрастни хора. Повече от тях живеят сами в малките населени места, далеч от своите близки. Те не се нуждаят от пари, а от някой, който да ги попита: „Как си?". По тази причина „ТРАФИК СОТ" и Община Стара Загора стартират националната кампания „SOS! Час внимание!" на територията на областта. Тя ще набира доброволци, които искат да отделят от свободното си време, за да поговорят с възрастни жители на селата.
Първите населени места, които ще посетят доброволците, ще бъдат в средата на месец май.
„SOS! Час внимание!" е естествено продължение на социалния проект „ТРАФИК SOS- С грижа за хората", който постави основите на нов тип социално отношение и осигури спокойствието, от което тези хора се нуждаят. Освен към доброволци, кампанията „SOS! Час внимание!" е отворена и към големите фирми и компании, които могат да се включат в нея, чрез ангажиране на своите служители в доброволчески дейности.
Паралелно с това, доброволците на ТАФИК СОТ ще измерват кръвното налягане и кръвната захар на възрастни хора от района на Стара Загора заедно с доброволците на БЧК.
Оказва се, че в малките населени места има дефицит на лекари, а на места липсват здравни служби. По тази причина доброволци започват да обикалят селата в помощ на възрастните и самотни хора.
Данните от прегледите на хората се въвеждат в здравни карти. Те ще дават една ясна представа за здравето на пациента, когато отиде при лекар. Периодичното измерване на кръвното налягане може да даде информация за назряващ проблем.
Смесените патрули между доброволци от БЧК и частни охранители ще работят в района на Стара Загора напълно доброволно, като се очаква до края на годината година всеки пенсионер да се сдобие с подобна здравна карта.

 

02.04.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)
Индустриална "зона Загоре"
Авторско право за озвучаване на обекти
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали