Живко Тодоров: Образованието е първи приоритет за община Стара Загора

Размер на шрифта: A A A


Интервю за Радио „Фокус"

Водещ: Втора нова детска градина се открива днес в община Стара Загора. Повече за политиката на общината за подобряване на образователната инфраструктура в града ще научим в следващите минути от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Добър ден.
Живко Тодоров: Добър ден на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Разкажете ни повече за новата детска градина, къде се намира, колко деца ще могат да се запишат в нея?
Живко Тодоров: Новата детска градина се намира в централната част на Стара Загора. И първо искам да кажа, че съм изключително радостен от факта, че има много деца и вече през последните години се наблюдава недостиг на места в определени групи, особено в централната част на града, тъй като знаете, че негативната тенденция през 90-те години беше да се закриват детски градини, поради липса на деца. Те бяха продавани, което лишаваше града и от работни места ,и от възможности за децата да получават добри грижи. А сега в момента тенденцията се обръща в Стара Загора, има повече деца, което и налага необходимостта от това да откриваме нови детски градини. И вече със средства от програмите и със собствени средства общината успя вече да открие втора нова детска градина, като в нея, освен това, че ще получават грижи самите деца по традиционния начин, както във всяка една детска градина, ще има и специални услуги за деца със специфични потребности, които ще бъдат 30% от общия брой на децата в детската градина. Тя е за общо 100 деца, разпределени в 4 групи. Има и Общностен център за ранно детско развитие, в който родители и деца могат съвместно да получават различни грижи от рехабилитатори, психолози, от различен тип дейности и то на едно място, без да се налага да обикалят различни кабинети, просто на място в самата детска градина ще получават всички необходими услуги.
Водещ: А каква е стойността на проекта за изграждането на тази детска градина?
Живко Тодоров: Проектът, изграждането, плюс дейностите, които ще бъдат финансирани в самата детска градина, с оборудването е за милион и 800 хиляди лева.
Водещ: Вие казахте – това е втората нова детска градина. Първата – „Камбанка", беше открита миналата година. Предстоят ли други проекти или ремонти на детски заведения и училища в града?
Живко Тодоров: За нас първи приоритет в община Стара Загора е образованието. Защото, ако искаме да имаме просперираща държава, в която младите хора да остават и да вървят напред, на първо място трябва да им дадем добро образование, да имат добри условия, да бъдат отгледани децата. Затова инвестираме предимно средства в детски ясли, детски градини и в училища. През тази година ще вложим над 5-6 милиона за ремонти на детски заведения и на училища, като довършваме пребазирането на детска ясла номер 2 в Стара Загора, изграждаме Международен младежки център. Едновременно с това правим ремонт на няколко детски градини – 34-та градина, на 4-та градина предстои да се направи ремонт, 10-та ЦДГ по програма „Красива България" ще бъде ремонтирана, Математическата гимназия в Стара Загора също ще бъде ремонтирана, след като имаше от години крещяща нужда от ремонт. Още две училища – „Георги Райчев" и 13-то ОУ също ще бъдат ремонтирани. Въобще, полагаме достатъчно грижи, така че образованието да бъде основен приоритет. И смятам, че цялата държава трябва да прави това – да се инвестира в образование.
Водещ: Вие споменахте Международния младежки център, който предстои да бъде изграден в Стара Загора. Как върви строителството, кога трябва да бъде завършен проектът?
Живко Тодоров: Смятам, че до 3 месеца Международният младежки център ще бъде завършен като строителство, след което вече ще бъде направено оборудването. И смятам, до есента вече ще можем да го открием, защото той е важна част от развитието на младите хора в Стара Загора и ще стане такъв, тъй като в него ще получават грижи различни млади хора, които имат проблеми – било в семейството, било с различни зависимости, било с липсата на възможности. Младият човек в днешно време има нужда от подкрепа и аз се радвам, че в този център ще могат да я получи.
Водещ: По отношение на градската инфраструктура и транспорта какво да очакват жителите на Стара Загора? Какви други сериозни проекти са в дневния ред на общината?
Живко Тодоров: В интерес на истината, в момента работим на много широк фронт по отношение на транспортната инфраструктура на града. Очакваме до три месеца да получим новите тролейбуси, които трябва да бъдат доставени. Едновременно с това се прави пълна рехабилитация на контактната мрежа на тролейбусите. Тя върви в момента. И се извиняваме на гражданите за това, че по някои кръстовища се налага да се изчаква и да се създаде специална организация, но няма как да се смени тази контактна мрежа по друг начин, освен чрез затруднения, разбира се. Тя е изградена преди над 30 години и старата мрежа е достатъчно износена. И затова с новата мрежа ще имаме по-удобен транспорт, по-бърз. Ще бъдат рехабилитирани всички спирки, като там ще бъде изградена и телематика – това са табла, които са много модерни, най-модерните в България, които ще показват след колко време ще пристигне следващото превозно средство от градския транспорт.
Албена ИВАНОВА

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали