Кметът Живко Тодоров и вицепремиерът Ивайло Калфин откриха Общностен център с детска градина за близо 5 000 деца и родители в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A


Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и кметът на Стара Загора Живко Тодоров засадиха млада брезичка в двора на Общностния център за социална подкрепа с детска градина №5 „Мечо Пух", които бяха тържествено открити днес с водосвет и детско тържество.
Бюджетът на проекта е на стойност 1 553 605,22 лв., от които 1 292 755,22 лв. от Министерството на труда и социалната политика и 260 850 лв. съфинансиране от Община Стара Загора. Общностният център ще предлага интегрирани социални, здравни, консултативни и образователни услуги за деца и семейства. Главната цел на проекта е утвърждаването на устойчив модел на социална местна политика, консолидираща услуги и ресурси за деца от 0 до 7 години.
Кметът Живко Тодоров благодари на социалното министерство в лицето на Ивайло Калфин, което осигури средствата за проекта. Това е истинска социална политика, която създава ползи на обществото, в съчетание с интеграцията на децата със специални потребности, като същевременно се стимулират и общините да работят по-активно и да правят живота на хората по-добър, заяви Тодоров. Напълнихме със съдържание една стара сграда, която не функционираше, сега децата ще я изпълнят с живот. Те ще живеят в една среда с останалите деца, с родителите си, които ще се обучават как да бъдат по-добри граждани и да се грижат за тях, добави още той.
Новата двуетажна целодневна детска градина №5 „Мечо Пух" е с места за 100 деца, разпределени в 4 групи. Обособено е дворно пространство с цветни катерушки, пързалки и пясъчници. Детската градина разполага със занимални, физкултурен салон, кухненски блок, ново обзавеждане и оборудване. 30% от местата са определени за деца в риск: деца с увреждания, деца със специални образователни потребности, деца - сираци и полусираци, деца с неизвестен родител, деца от уязвими общности - ромски етнос и др.
Този прекрасен дом е част от един голям проект, започнал преди три години съвместно със Световната банка. България изтегли заем от 60 млн. лв. и съвместно с общините, които са инциативни и имат идеи, направи подобни центрове, каза при откриването вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му, Община Стара Загора е от отличните примери, че когато се работи добре, ще го усетят всички близо 5 000 деца и родители, които ще ползват услугите на общностния център. Той благодари за инициативността и енергията на кмета и общинското ръководство, както и на екипа от социалното министерство.
Детската градина се намира на ул. „Подполковник Калитин" 28 и е на мястото на старото Първо кметство. Тя е свързана с топла връзка с новоизграденото крило на центъра, където ще се предоставят здравни консултации и социални услуги за близо 4 500 деца и техните родители. В центъра ще се предлагат над 80 % от услугите по проекта за социално включване за всички целеви групи деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години и техните родители, насочени към формиране и развитие на родителски умения, ранна интервенция на уврежданията, чрез създаване на Център за ранна интервенция на уврежданията, семейно консултиране и подкрепа, здравна консултация за деца и др.

 

{joomplucat:888 limit=8|ordering=random}
16.03.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали