Сътрудничество на Тракийския университет в Стара Загора с американски висши учебни заведения поиска кметът Живко Тодоров

Размер на шрифта: A A A


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска сътрудничество между Тракийския университет и американски висши учебни заведения. Това стана днес по време на проведената в зала „П.Р.Славейков" в общината регионална кръгла маса на тема "САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности", която се провежда в Стара Загора.
„Община Стара Загора оценява като изключително важно партньорството с Посолство на САЩ и Американска търговска камара, заяви кметът Живко Тодоров. С посланик Марси Б. Рийс обсъдихме сътрудничество в сферата на образованието и културата и се надяваме Тракийският университет да си сътрудничи с американски университети, за да могат наши студенти да получат квалифицирано образование в САЩ. Като домакин на семинара съм удовлетворен от възможността бизнесът на Стара Загора да направи контакти с представителите на Американското посолство и Американската търговска камара. Стара Загора е сред водещите градове по показател бизнес-развитие. Тук има добре организиран бизнес, а партньорството между бизнеса и местната власт е много важно и полезно за всички граждани. Община Стара Загора винаги ще го подкрепя, за да има повече ползи за обществото. Само така можем да задържим младите хора тук ", заяви в приветствието си към участниците във форума кметът.
В проведената преди това среща Живко Тодоров се обърна към НП Рийс с думите – „Моля ви, направете така, че повече млади хора, да могат да дойдат и да видят действителността във вашата държава, защото те са тези, които могат да направят реформи и да променят ситуацията в нашата страна". Тодоров настоя още за осъществяване на връзки между Тракийския университет и американски висши учебни заведения.
На български език американският посланик Марси Рийс приветства участниците във форума и благодари за сърдечното посрещане в града, който по думите ѝ, „съчетава древна история и модерни технологии". Посланик Рийс изтъкна, че „България е привлекателно масто за американските инвеститори с атрактивния си плосък данък, заплатите и добрите човешки ресурси и определи като добър бизнес обмена между двете страни за изминалата година. Тя оцени високо работата на американските компании AES и КонтурГлобал, които работят в региона. "Радвам се, че успях да дойда и лично да се запозная с дейността на американските компании в Стара Загора. Щастлива съм да видя, че те допринасят за енергийната сигурност и диверсификация, стриктно се придържат към екологичните стандарти, подкрепят регионалното развитие чрез различни социални програми и откриват работни места в общността."
За нас като Търговска камара стои целта да се запознаем с местния бизнес, а той с нас. Не може всичко да се случва само в столицата. Ние ще споделим с вас нашите знания, а когато чуждите инвеститори ни питат – „освен София, какво друго?", да можем да им кажем - страната и по-специално Стара Загора, елате да инвестирате", каза при откриването изпълнителният директор на Американска търговска камара в България Валентин Георгиев.

{joomplucat:887 limit=10|ordering=random}
12.03.2015 г.

Автор: община Стара Загора
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали