Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора отбелязва 95-я си творчески сезон с премиера на „Казаларската царица”

Размер на шрифта: A A A


Творческият колектив на Драматичен театър „Гео Милев" в Стара Загора отбелязва 95-я си сезон с първия за годината премиерен спектакъл на „Казаларската царица" по Иван Вазов, сценичен вариант Юрий Дачев, режисьор Бина Харалампиева. Премиерата на спектакъла е на 16 февруари 2015 г. от 19.00 часа. Спектакълът ще се играе и на 17 и 24 февруари.
Театърът, който е на повече от 130 години, избира неслучайно заглавието, за да отбележи забележителната годишнина. За екипа, който се състои от 45 души, 22-ма от които актьори, е от огромна значимост да запази връзката с чистите корени на българското слово и българската класика. Трупата съзнава ролята си на културен фундамент, който изгражда у младите не само представата за изкуство въобще, но и гордост и самосъзнание на българи, формиращи привързаност към града, държавата и света.
В афиша на театъра се четат разнообразни заглавия за деца и за възрастни. Играят се български и чужди пиеси както от класиката, така и от съвременни, модерни автори. На сцената на ДТ „Гео Милев" могат да се видят "Змейова сватба" от П.Ю.Тодоров, режисьор Ана Батева; "Слънчево с гръмотевици" от Кен Лудвиг, превод, преработка и режисура - проф. Андрей Аврамов; "Албена" от Йордан Йовков, постановка Ивалин Димитров; "Далавера за леваци" от Майкъл Куни, превод, режисура, сценична и музикална среда - проф. Андрей Аврамов; "Без докачение, моля..." по Чудомир, режисьор Ивалин Димитров и др.
На сцената на ДТ "Гео Милев" са се формирали и продължават да се развиват не едно поколение театрали. Градът се гордее с актьорите Ружа Делчева, Наум Шопов, Васил Михайлов и много други, които са се родили и творили в Стара Загора и чиито професионализъм остава с емблематично значение за българския театрален летопис. Това показва, че Старозагорският театър е неизменна част от културното наследство и традиции на Стара Загора, има сериозен дял в историята на българското театрално изкуство и амбиции да се заяви като активен участник в европейското културно сътрудничество.
Първите наченки на театрална дейност под ръководството на даскал Петър Иванов, с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър, датират от 1870 г.
Историята на Старозагорския театър е свързана с името на д-р Начо Планински, чието пристигане от Букурещ отбелязва творчески и културен подем в града. Той поставя първото театрално представление по пиесата на П. Р. Славейков - "Малакова" на 18 април 1870 г. Премиерата се състои сред мъждивата светлина в салона на Главното девическо училище при черквата "Света Богородица" в кв. "Акарджа". През антракта свири читалищният оркестър.
Първите членове на местния революционен комитет, организиран от Васил Левски, са и първите старозагорски актьори – Петър Иванов, Тачо Сяров, Христо Зафиров, Атанас Попгеоргиев, Пенчо Братов, Георги Хаджиилиев... В репертоарната история на Старозагорския театър се вписват заглавията на "Многострадалната Геновева" (1870), "Шарлатаните доктори" (1871), "Крум Страшний" (1871), "Райна Княгиня", "Иванко", "Хъшове", "Кулата Нел" (1881) и др.
Театралният живот продължава и след Освобождението, като от 1900г. представленията се организират от трупа към Дружество "Театър", което през 1914 г. получава и нов театрален салон. Малко повече от четиридесет години след "Малакова" (през 1916 г.) поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите "Едип цар" на Софокъл и "Ревизор" на Гогол.
Сезонът 1919/1920 полага началото на професионален театър в Стара Загора. Особена заслуга за това имат Мара Шопова и Данчо Делчев, които развиват всестранна творческа дейност в града на липите. С тяхно участие на сцената се реализират "Емилия Галоти", "Краят на Содом", "Иванко", "Майстори", "Боряна" и много. други. При Дружество "Театър" вече е сформирана полупрофесионална трупа, а артистите ù стават членове на учредения в София Профсъюз на артистите в България.
През 1950 и 1954 г. театърът на два пъти е одържавен. Съществува като официален Общински театър (с издръжка и щат) от 1950 г., а от 1954 г. е със статут на Държавен драматичен театър с идването на първите възпитаници на ВИТИЗ "Кр. Сарафов". От 1954 до 1965 институцията се нарича Държавен народен театър – град Стара Загора. От 1966 до 1969 носи името Драматичен театър. През 1970 година с указ №770 на Президиума на Народното събрание, обнародван в ДВ, бр. 40/22.05.1970 г. театърът е преименуван: Драматичен театър „Гео Милев".

     

12.02.2015 г.

Автор: община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали