„Лешникотрошачката“ на сцената на Операта в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
„Лешникотрошачката“ на сцената на Операта в Стара Загора

Алида Бонева възстановява на сцената на Операта „Лешникотрошачката“, една постановка от 2009 година, в която сега участва целият състав на балета и деца от ДЮСОБ“Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева. Стилът на този спектакъл е неокласика, което се прави много трудно защото трябва изключително добре да се познава класиката, за да си позволиш да надграждаш над нея. В ролята на Маша са Ромина Славова и Кремена Костова, Принцъс/ Лешниктрошачката/ е Станко Танев, Дроселмайер е Ивайло Янев-гост, Франц е Ивелин Христакиев и Златомир Колев, Майката и Снежната кралица е Биляна Чолакова, в испанския, руски, арабски, китайски, ирландски, френски танци участват всички артисти от балета на Операта и талантливите деца от „Маргаритки“.

След успеха на "Спящата красавица" през 1890, Иван Всеволожский, директор на Имперските театри, възлага на Чайковски да композира произведение в две действия, съчетаващо опера и балет. Операта е била "Йоланта". За балета Чайковски отново се обръща към хореографа Мариус Петипа, с когото си е сътрудничил за "Спящата красавица". Материалът, който Петипа избира е адаптация на разказа на Ернст Теодор Амадеус Хофман – "Лешникотрошачката и царят на мишките" от Александър Дюма – баща, наречена "Приказка за лешникотрошачката". Сюжетът на приказката на Хофман / и адаптацията на Дюма/ е до голяма степен опростен за целите на балет в две действия. Петипа дава изключително подробни инструкции за композирането на всяка една част от произведението, включително темпото и такта. Композиторът не е бил доволен от тези ограничения и е работил неохотно по балета.

Премиерата на "Лешникотрошачката" е била на 18 декември 1892 година, заедно с премиерата на операта "Йоланта" в Марийнския театър в Санкт Петербург, Русия. Първото представление не е имало много голям успех.За първи път балетът е представен извън Русия през 1943 г. в Англия, а през 1944 е първото представление в САЩ от балета на Сан Франциско. През 1954 е спектакълът в Ню-Йорк, който постига огромен успех и от тогава традиционно се изпълнява по Коледа всяка година.

Спектаклите на „Лешникотрошачката“ са на 28 декември от 19 часа и на 29 декември от 18 часа в Държавна опера-Стара Загора. Заповядайте!
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали