Освещават криптата на храма „Св. Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A

На 21.02.2016 г. от 9.00 ч. с Божествена Света литургия ще бъде осветена криптата на храма „Св. Игнатий Старозагорски" в Стара Загора. Тя се изгражда в кв. „Самара" 1. На литургията ще присъстват Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион и много архиереи от Светия Синод. Църковното настоятелство на храма кани миряните да участват в празничното събитие. В тази връзка на 20.02.2016 г., от 17.00 ч., ще бъде отслужено и Възкресно вечерно богослужение".
Криптата „Св. живоприемний източник" се намира в най-новия църковен храм, чийто патрон, Свети Игнатий Старозагорски, е небесният покровител на Стара Загора, роден в града в края на 18 век.
За първи път камбаните на храма забиха тържествено на 1 юли 2014 г. по повод монтирането на кръста на централния му купол. Новият храм, чиято първа копка бе направена на 11 юли 2011 година, представлява кръстокуполна базилика с размери 17х14 м и височина на купола – 12 м.
Иконите на Христос, Богородица, свети Георги, свети Николай и Йоан Предтеча са нарисувани от младата удожничка Милена Рашкова. Три мозаечни пана, дело на Радостина Славчева, украсяват пространството над трите чучура, от които се излива водата от сондаж на 33-ия метър под основния камък.
Пет камбани, дарени от ктитори, ще огласят квартала, а изписването на купола ще бъде дело на старозагорския художник Валентин Дончевски.

19.02.2016 г.

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали