Старозагорската опера отбелязва годишнината на Моцарт с премиера на операта „Сватбата на Фигаро” 50 години по-късно

Размер на шрифта: A A A


На 27 януари световната музикална общественост отбелязва 260 години от рождението на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Старозагорската опера ще добави в календара на Световната година на Моцарт своята най-нова сценична версия на неговия шедьовър – комичната опера „Сватбата на Фигаро", чиято премиера ще се състои на 30 януари от 19.00 часа на сцената на операта. „Опера в куфар" – това е и най-новата инициатива на оперния театър по идея на директора Огнян Драганов.
Сценичната реализация на спектакъла – 50 години след първото и единствено поставяне на операта „Сватбата на Фигаро" от Моцарт на старозагорска сцена, е поверена на младия и талантлив оперен певец, режисьор и костюмограф Денис Иванов, а музикалната интерпретация – на още един изключителен млад талант – диригента-виенски възпитаник Димитър Косев. В спектакъла участват великолепните солисти на Старозагорската опера. На 30 януари в ролята на Граф Алмавива ще се представи Ивайло Джуров, Емилия Джурова ще бъде Графиня Розина, Иван Кабамитов е в ролята на Фигаро, Деси Стефанова - Сузана, Нели Нечева - Керубино, Гергана Русекова – Марчелина. Участват още Петър Кунев-гост – в ролята на Бартоло, Иван Колев, Илиян Филипов /Дон Курцио/, Пролет Пенчева /Барбарина/, Христо Иванов /Антонио/, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.
„ В събота ще бъде 99% Премиера за всички ни. Всички ние, солисти и диригент, целият творчески състав за първи път правим тази велика опера на Моцарт. И не само... Представлението става много лично, защото в дните за репетиции се установи прекрасна атмосфера помежду ни. Аз съм традиционалист и не си позволявам в музиката да интерпретирам Моцарт, в никакъв случай. Музикално операта е такава, каквато се е съхранила повече от 200 години" – каза на пресконференция днес младият диригент Димитър Косев, който за първи път работи с оркестъра и солистите на Старозагорската опера.
„За мен беше голямо предизвикателство да играя Марчелина в „Сватбата на Фигаро". Обикновено моите героини са драматични и трагични образи. А тук открих нови черти в себе си и че ми е много приятно и забавно в комедийна роля" – сподели Гергана Русекова, която скоро ще видим на сцената отново като Кармен в едноименната опера на Бизе.
На 30 януари зрителите ще видят известния бас Ивайло Джуров в ролята на граф Алмавива. Съпругата му и в живота, Емилия Джурова, ще е и негова съпруга на сцената – графиня Алмавива. „За Моцарт казват, че музиката му е като рентген и че показва, какво има в душата ти" – каза Ивайло Джуров. Той ще бъде Фигаро във втората постановка на „Сватбата на Фигаро" в Деня на влюбените – Свети Валентин.

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали