„Нумизматичен салон 2015” в РИМ

Размер на шрифта: A A A


На 4 декември 2015 г. от 17.30 ч. в малката зала на Регионален исторически музей Стара Загора на второ експозиционно ниво ще се открие изложба „Нумизматичен салон 2015". Събитието се провежда традиционно в навечерието на светлия християнски празник Никулден. Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите.
Изложбата включва антични и средновековни монети, придобити от музея през 2015 г. Особено ценна е новопостъпилата монета на Августа Траяна, сечена при император Марк Аврелий, която е от една от първите емисии, емблематични за града. С нея се обогатява най-голямата колекция с монети на Августа Траяна, съхранявана в музей в света.
Предвид на уникалните археологически находки, изследвани през годината, централно място в изложбата заемат оловен медальон XI-XII век с образа на св. Теодор Тирон, открит при археологически проучвания на средновековния манастир в местността „Боров дол" при с. Змейово, Старозагорско и пръстен с прабългарски руни, постъпил като дарение.
Св. Теодор Тирон е небесният покровител на Стара Загора през вековете, което прави медальона изключително ценен за историята на града.
Пръстенът е с монограм затворена прабългарска свастика, чийто прочит „кана" е за първи път засвидетелстван като самостоятелна титла. Начинът на изработка и знаците, вписани в плочката, определят неговата принадлежност към езическата епоха на Първото българско царство.

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали