С пет концерта отбелязват 50-годишния юбилей на Ансамбъл „Зорница“

Размер на шрифта: A A A


Поредица от концерти ще отбележат 50-годишнината на Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница" при НЧ „Св. Климент Охридски 1858" Стара Загора. Кулминацията на петте празнични вечери, посветени на половинвековния юбилей, ще бъде на 25 ноември, когато на сцената ще излязат всички формации на „Зорница" – танцьори, музиканти и певци, а за своя всеотдаен труд през годините ще бъдат наградени и художествените ръководители на Ансамбъла.
Всички празнични концерти ще бъдат в залата на НЧ „Св. Климент Охридски 1858" и са с начален час 18.30 часа. Първият, посветен на народното танцово изкуство, ще бъде на 21 ноември, а този с акцент на народната музика, ще е на 22 ноември. Мъжкият народен хор, който тази година донесе златен плакет от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, ще се изяви на 23 ноември, а следващата вечер сцената ще украсят и огласят участничките в женския хор.
АНПТ „Зорница" е създаден през 1965 година, като през годините в него са творили видни личности като Петко Бакалов, Петкана Захариева, Дочка Къшева, Теньо Желязков и др. В момента главен художествен ръководител е акад. Кирил Тодоров, диригент на мъжкия хор и оркестър – Иван Тодоров, диригент на женски хор е Милчо Божков, а хореограф – Робертино Петров.
Стотици любители на фолклорното изкуство са свързали своя живот през годините със „Зорница". Именно на тях – на всички онези, допринесли за утвърждаването на Ансамбъла и издигането на неговия авторитет, е посветена и книгата „Читалището – дух и послание" с автори д-р Иван Аяров, Невена Ганева и Нейчо Кънев, която бе представена на 20 ноември, след официалното откриване на традиционните „Дни за възхвала на Свети Климент, архиепископ Охридски".

  
20.11.2015 г.

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали