Отбелязваме Световната седмица на кърменето в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A


Ежегодно, през първата седмица на месец август, в България се чества Световната седмица на кърменето (ССК). Провежда се съвместно с УНИЦЕФ, Ла Лече Лига – България и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене" (НАПК).
В Стара Загора през тази година ССК ще бъде открита на 1 август 2015 г. (събота) от 10:30 ч. с прожекцията на филма „Гърдата е най-доброто" (43 мин.), с любезното домакинство и подкрепа на Регионална библиотека „Захарий Княжески" – Стара Загора. Филмът е издаден на DVD на български език по инициатива на варненския клон на НАПК с финансовата подкрепа на Посолство на Кралство Норвегия в България и УНИЦЕФ – България. След прожекцията ще се проведе дискусия с присъстващите по въпроси, свързани с кърменето.
Организатор: Национална асоциация „Подкрепа за кърмене"
За контакт: Златина Чертоянова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0897 025551
Други събития, организирани в Стара Загора от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене" в рамките на Световната седмица на кърменето 2015 г.
1 – 8 август 2015 г.
Излъчване на филма „Гърдата е най-доброто" по 3 пъти на ден през цялата седмица по канала на болница „Тракия".
За контакт: Ирена Иванова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0898 440 013
7 август 2015 г., 10:30 часа
Безплатна прожекция на филма „Гърдата е най-доброто" в залата на РЗИ – Стара Загора.Дискусия, водена от консултанта по кърмене към НАПК – Ирена Иванова
За контакт: Ирена Иванова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0898 440 013
8 август 2015 г., 10:00 часа
Среща на тема „Кърменето – митове и факти" в ресторант „Уникато".
За контакт: Златина Чертоянова (консултант по кърмене към НАПК), тел. 0897 025 551

Повече за ССК 2015 г.
През 2015 година темата на Световната седмица на кърменето е „Кърмене и работа? Възможно е!". С нейния избор се поставя акцент върху възможността на жените да съвместяват кърменето с работата. Важно е всички жени, независимо дали работят в представителна среда, в неформална обстановка или от дома си, да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълняването на професионалните си задължения да упражнят както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.
България е сред страните, които могат да се похвалят с добри практики – жените имат право на обезщетение по майчинство до навършване на две години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата.
И все пак има много причини, поради които една жена може да продължи да работи и веднага след раждането на детето. Някои поради икономическа принуда, други – защото обичат работата си и искат да не спират да я упражняват, трети, защото работят в динамична сфера и се страхуват да не изостанат от колегите си.
Важно е работодателите да знаят, че кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на бебето ѝ, което означава по-малко болнични листове; то изгражда близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи служителки. Те могат да използват този ресурс в своя полза.
От значение е и обществената подкрепа за кърмещите жени, която би им позволила да изпълняват своите служебни задължения, без да престават да кърмят. Наличието на стаи за кърмене в обществените институции например би дало повече възможности на майката да изпълнява както служебни, така и лични или семейни ангажименти, като по този начин кърменето (а и майчинството) няма да бъдат приемани като период, който понижава качеството на живот на жените.

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали