Басът Генко Гешев – отново на родна сцена с „Музика без граници”

Размер на шрифта: A A A
Басът Генко Гешев – отново на родна сцена с „Музика без граници”

В първия за 2023 година камерен концерт от бутиковата серия „Музика без граници”,  басът с международна кариера Генко Гешев, заедно с пианистката Деница Петрова и поетесата Мария Донева, ще представи песни на седем езика от творчеството на Брамс, Верди, Пуленк, Глинка, Вон Уилямс, Черкин, както и творби от китайски композитори. Събитието ще се състои на 10 февруари, от 19.00 часа, на сцената на Операта в Стара Загора.

Концертът продължава вече установената традиция от специални мултижанрови камерни концерти, които поднасят  на публиката изненадващи приятни срещи с непознати произведения от световната музикална съкровищница, интерпретирани от големите оперни имена, талантливи инструменталисти, актьори, поети. Басът Генко Гешев споделя, че този концерт е особено вълнуващ за него, защото това е първото му завръщане на родна сцена - в родната Стара Загора, след дълго отсъствие. В последните 35 години от живота и кариерата му на певец и университетски преподавател Генко Гешев е имал възможността да посети и да работи в над 60 страни по света и да се докосне до различни култури. Това го провокира в програмата на концерта, който ще бъде представен на 10 февруари, да обедини музиката на композитори от различни стилове от 18-ти до 20-ти век, както и творби на китайски композитори. Песните, които е подбрал ще преведат публиката през различни чувства и настроения на любов, ревност, смях, тъга, меланхолия, възхищение към природата, копнеж по родния край, смърт… Поетесата Мария Донева ще допълни романтичната музикална картина със свои и любими избрани стихове от световното поетично наследство.

ГЕНКО ГЕШЕВ е изтъкнат педагог, оперен певец и режисьор. От 2001 работи като щатен професор в университета Дюкейн в Питсбърг, САЩ. От 2004 до 2014 е два последователни мандата декан на вокалния департамент и постоянен директор на оперния департамент към университета с когото продуцира и режисира 18 оперни заглавия. В студиото си проф. Гешев работи с учениците върху фундаменталната вокална техника намираща приложение в песенния, оперния и кантатно-ораториални жанрове на класическата музика.

Негови възпитаници са лауреати на престижни международни конкурси като Опералия, Кардиф, Метрополитън oпера, Герда Лиснер и други, като много от тях пеят в утвърдени оперни театри в Америка, Европа и Азия.

Проф. Гешев изнася регулярно майсторски класове във водещи университети и консерватории в света, и често e канен в журитата на международни конкурси и прослушвания. През 2012 е удостоен с титлата “почетен гост-професор” в Централната Пекинска kонсерватория в Китай. Проф. Гешев е основател и преподавател в лятната академия за млади оперни певци базирана в Болоня, Италия.

Начална дата:

Крайна дата:

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали