Държавният куклен театър в Стара Загора с премиера на „Тайната на Ленхен”

Размер на шрифта: A A A
Държавният куклен театър в Стара Загора с премиера на  „Тайната на Ленхен”

„Тайната на Ленхен“ е най- новият спектакъл за деца, който подготвя Кукленият театър в Стара Загора. Премиерата е на 10 март от 18 ч. в салона на театъра. Режисурата и драматизацията са на Елица Петкова, сценографията е на Ива Гикова и Ивайло Николов, музиката е на Пламен Петков, анимацията е на Теодор Киряков. Участват: Анна-Валерия Гостанян, Елица Матева, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Любен Чанев и Мария Джойкева.

Историята е написана от Михаел Енде. Драматизацията е на Елица Петкова, която е убедена, че всяко дете може да се припознае в нея. Ленхен /Хелена/ е дете, което не е съгласно с правилата, които му налагат родителите. Родителите също не са съгласни да отстъпват. Идеята на спектакъла е, че семейството е ценност и всички заедно трябва да изберат правилата, за да се справят с живота, за да са здрави, щастливи и да сбъдват мечтите си. В семейството е нужно да има баланс, в който всички да се чувстват добре, е внушението на режисьора. Има и правила, които трябва да се спазват и това важи за всички. В пиесата има два свята -  на дома и на феята. Има тайна, има магия, има и вълшебни захарчета.  В края на спектакъла разбираме, че животът не е толкова лесен ако няма кой да се грижи за теб.

Сцената е подредена така, че да създава усещане за кино, с близки и далечни планове. Главната героиня се играе от актриса, а не от кукла и това също е част от въздействието на спектакъла.

Лилия Рачева- Стратиева е автор на превода на пиесата "Тайната на Ленхен". Създател е на многобройни теоретични и критични статии по въпроси на детската литература, както и на четири книги за деца. Превела е над 30 книги. Била е два пъти член на международното жури за наградата "Андерсен" и два пъти член на международното жури на наградата "Корчак". Координира европейски образователни проекти, свързани с четенето и детските книги. Съпруга е на големия български писател и драматург Станислав Стратиев.

 „Тайната на Ленхен“ можете да гледате и на 11 март от 11.00 часа. 

Начална дата: петък, 10 март 2023

Крайна дата: петък, 10 март 2023

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали