Деца от Стара Загора написаха книга за българчетата в чужбина

Размер на шрифта: A A A
Деца от Стара Загора написаха книга за българчетата в чужбина

 

Децата от 3 „ в“ клас при Второ Основно училище „П. Р. Славейков“ Стара Загора написаха книга, предназначена за децата, които растат и живеят извън пределите на Родината ни. Книгата е подарък за техните връстници и сънародници, които живеят в чужбина.

„Тази книга е крилата жар-птица. В нея всеки ред е любов. Любов към България, видяна през очите и преживяна в сърцата на 26 момичета и момчета. Разказите за различни краища на Родината са написани от девет-десет годишни деца, но всяка дума е продиктувана от сърцата им, защото те изучават с благоговение и любов родния език, историята и природата ѝ не само в класната стая, но и пътувайки във всяко кътче на най-древната държава в Европа“, обяснява техният учител Соня Рачева. По думите ѝ, усилията са насочени към осъществяване на контакти с български училища и български учители в чужбина, за да може чрез тях книгата да достигне до повече българчета извън Родината ни.

Книгата „България живее в мен“ е богато илюстрирана със снимки от личните архиви на децата и техните семейства. Тя ще бъде представена на 26 март 2018 г. от 18.30 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Издава се с подкрепата на СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“.

„С тази книга искаме да разкажем за България, за красивите природни обекти, културни и исторически забележителности, видени през очите на нейните деца. Искаме да възродим интереса на децата и сънародниците ни извън България, желанието им да поддържат живи връзките със своите приятели, близки, със своите сънародници от страната, искаме да поддържаме пламъка на родолюбието, което всеки носи в душата си! Тези хора са българи, посланици на страната ни – те създават образа и нагласата и на останалия свят към България. Нека протегнем ръце  и съграждаме мостове, защото когато сме заедно, сме силни!“, призовават организаторите на събитието.

 

22.03.2018 г.

Начална дата: четвъртък, 22 март 2018

Крайна дата: четвъртък, 22 март 2018

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали