Деца от Стара Загора написаха книга за българчетата в чужбина

Размер на шрифта: A A A
Деца от Стара Загора написаха книга за българчетата в чужбина

 

Децата от 3 „ в“ клас при Второ Основно училище „П. Р. Славейков“ Стара Загора написаха книга, предназначена за децата, които растат и живеят извън пределите на Родината ни. Книгата е подарък за техните връстници и сънародници, които живеят в чужбина.

„Тази книга е крилата жар-птица. В нея всеки ред е любов. Любов към България, видяна през очите и преживяна в сърцата на 26 момичета и момчета. Разказите за различни краища на Родината са написани от девет-десет годишни деца, но всяка дума е продиктувана от сърцата им, защото те изучават с благоговение и любов родния език, историята и природата ѝ не само в класната стая, но и пътувайки във всяко кътче на най-древната държава в Европа“, обяснява техният учител Соня Рачева. По думите ѝ, усилията са насочени към осъществяване на контакти с български училища и български учители в чужбина, за да може чрез тях книгата да достигне до повече българчета извън Родината ни.

Книгата „България живее в мен“ е богато илюстрирана със снимки от личните архиви на децата и техните семейства. Тя ще бъде представена на 26 март 2018 г. от 18.30 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Издава се с подкрепата на СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“.

„С тази книга искаме да разкажем за България, за красивите природни обекти, културни и исторически забележителности, видени през очите на нейните деца. Искаме да възродим интереса на децата и сънародниците ни извън България, желанието им да поддържат живи връзките със своите приятели, близки, със своите сънародници от страната, искаме да поддържаме пламъка на родолюбието, което всеки носи в душата си! Тези хора са българи, посланици на страната ни – те създават образа и нагласата и на останалия свят към България. Нека протегнем ръце  и съграждаме мостове, защото когато сме заедно, сме силни!“, призовават организаторите на събитието.

 

22.03.2018 г.

Начална дата: четвъртък, 22 март 2018

Крайна дата: четвъртък, 22 март 2018

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)
Индустриална "зона Загоре"
Авторско право за озвучаване на обекти
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали