Филм и представление на „Завод” посвещават на 100 -годишнината на Юлия Огнянова

Размер на шрифта: A A A
   Филм и  представление на „Завод” посвещават  на 100 -годишнината на Юлия Огнянова

На 22 февруари (сряда), Кукленият театър в Стара Загора ще посвети представлението си на най-новия спектакъл за възрастни „Завод“ на 100-годишнината от рождението на Юлия Огнянова. Така театърът се включва в националните чествания на юбилея на големия преподавател, режисьор и театровед, станала символ на творческа безкомпромистност, свободен дух и пълна всеотдайност.

В минутите преди спектакъла, от 19.30 часа, Кукленият театър ще представи своя документален филм „Спомени за Юлия”. В него ще видите уникални кадри от постановката на Юлия Огнянова „Поема за септември“,  поставена от нея през 1983 г. на сцената на театъра.

По повод 100-годишнината на знаменитата режисьорка, театри от цялата страна ще посветят свое представление в  нейна памет, в деня на рождението ѝ - 22 февруари. Народният театър ще изиграе представлението „Животът е прекрасен” на режисьора Александър Морфов, един от най-изявените ѝ ученици.

Юлия Огнянова е родена във Варна на 22 февруари 1923 г. През 1943 г. е арестувана за агитационна дейност сред офицери от армията и е жестоко измъчвана в Дирекцията на полицията и РО-2 (Разузнавателен отдел) на Министерството на войната. Осъдена е на смърт, но оцелява. През 1953 г. завършва театрознание в ГИТИЗ в Москва. Между 1957 и 1960 г. е режисьор заедно с Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов в Бургаския театър. Трите години на легендарната бургаска четворка предизвикват обновление в театралния език, но четиримата са обявени за „формалисти“, за „проводници на чужди влияния“. След като бургаската група е разбита, Юлия Огнянова работи в театър „Трудов фронт“, Централния куклен театър, по-късно в Кукления театър в Пловдив, поставя в Стара Загора, Ямбол, Смолян, Хасково, както и в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др. През 1981 г. започва да преподава във ВИТИЗ. Сред учениците ѝ са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Велимир Велев, Катя Петрова, Петър Тодоров, Кръстю Лафазанов, Симон Шварц, Мая Новоселска, Мария Сапунджиева, Вяра Коларова, Нина Димитрова, Васил Василев-Зуека, Дарин Петков и други. Юлия Огнянова е създала над сто постановки. Поема по вечния си светъл път на 29 септември 2016 г.

Начална дата: понеделник, 20 февруари 2023

Крайна дата: сряда, 22 февруари 2023

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали