Фотодокументална изложба "Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли..." откриват в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Размер на шрифта: A A A
Фотодокументална изложба

Фотодокументална изложба под мотото “ Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...”, на Национален парк-музей „Шипка–Бузлуджа”, ще бъде открита на 13 февруари, от 17:30ч.,  в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.  Съорганизатори са Държавният военноисторически архив – Велико Търново и Исторически музей – Дупница.

Изложбата е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Тя включва 27 табла, от които 5 двойни. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война. Заглавието “Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...” е по текста на един забравен марш, който най-добре изразява принадлежността на непобедимите български полкове към безсмъртния подвиг на шипченските бранители. Автори са двама казанлъчани. Музиката е написана от Иван Скордев (1879 – 1953), завършил Дрезденската музикална консерватория, участник в двете Балкански войни. Текстът е създаден от Константин Георгиев (1884 – 1954), който е по-известен като автор на текста на най-популярния военен марш „Велик е нашият войник“ (1916).

Жители и гости на града могат да се насладят на фотодокументалната изложба до 31 март 2023 г.

Начална дата: понеделник, 13 февруари 2023

Крайна дата: понеделник, 13 февруари 2023

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали