Коледен бароков концерт на сцената на Операта в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Коледен бароков концерт на сцената на Операта в Стара Загора

Една необикновена неделя очаква зрителите на 27 декември от 18.00 часа в Държавна опера- Стара Загора. „Коледни импресии” с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел ще „нарисуват” с глас и звук солистите на Държавна опера-Стара Загора Петя Петрова /мецосопран/ и Яница Нешева /сопран/ и камерен оркестър в състав: Константин Косев – цигулка, Милена Димова – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова – чембало, Атсуфуми Ужийе – ударни, блок флейта. Диригент на концерта е Виктор Крумов. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Коронацията на Попея”, „Юлий Цезар”, „Ксеркс”, „Дидона и Еней” и др.

Монтеверди, Пърсел и Хендел са най-големите и изявени, а също и най-модерните за времето си композитори. Те създавате еталони на бароковата музика. В естетиката на барока героите в оперите са легендарни царе или митологични личности. Чувствата са изведени до крайност и ексцесия. Любовта и омразата са абсолютни и еднозначни. Когато човек обича, обича на живот и смърт.

В програмата на концерта на 27 декември са избрани едни от най-добрите музикални образци на бароковата епоха. Бароковата музика изисква различна певческа техника от съвременната практика, различни - фразиране и чувствителност. Затова много рядко днес се посяга към този репертоар в България. Той се отличава с голяма вариативност и техническа виртуозност, които са много впечатляващи. За щастие в световен мащаб все по-често театрите се връщат към произведения от този период и съществува т.нар „Възраждане на Барока“ поради големия интерес на публиката.

На 27 декември ще прозвучат за първи път в Стара Загора Lamento della Ninfa /Плачът на нимфата/ от Монтеверди и арията на Ксеркс /Crude furie…/ от едноименната опера на Хендел. За някои от произведенията са направени специални аранжименти от Виктор Крумов и Константин Косев.

Начална дата: неделя, 27 декември 2020

Крайна дата: неделя, 27 декември 2020

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)
Индустриална "зона Загоре"
Авторско право за озвучаване на обекти
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Проект "Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора"
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали