Концерт с прекрасни солисти – „150 години след Берлиоз“ в Операта

Размер на шрифта: A A A
Концерт с прекрасни солисти – „150 години след Берлиоз“ в Операта

Заповядайте на 8 юни /събота/ от 16.00 ч. в Операта на един вдъхновен концерт „150 години след Берлиоз“ с диригент Владимир Бошнаков и солисти Анна Карадимитрова – сопран и Преслав Петков – кларинет.

ПРЕСЛАВ ПЕТКОВ е роден в Русе. През 1995 г. завършва Националното Училище по Изкуствата там, в класа по кларинет на Илия Илиев. Дипломира се в Националната Музикална Академия – бакалавърска и магистърска степен с кларинет. Между 1997-2000 г. свири в оркестъра на Русенската опера, а през 2000 г. печели конкурс за кларинет и бас-кларинет в Софийската Филхармония. През 2004 г. се премества в Кувейт, където работи и понастоящем. Първоначално преподава дървени духови инструменти в British School of Kuwait, а по-късно в Kuwait English School, както и в American University of Kuwait, където работи и до днес. Успешно съчетава преподавателска дейност с изпълнителска, като през 2014 г. създава концертен цикъл „Български музикални вечери“ в Кувейт-сцена, на която гостуват български класически, джаз, а напоследък и рок изпълнители. До момента има реализирани пет класически концертни програми, две – джаз, както и два рок-концерта, български гостуващ театър – с общо над 25 български музиканти, представени в Кувейт. Заедно с диригента Ричард Бушман развиват успешно музикалния живот в тази арабска държава, като Преслав е постоянен музикант в Ahmаdi Music Group, а също така и саксофонист в Кувейтската Джаз Формация. Наскоро , Преслав бе солист в Концерта за кларинет от В. А. Моцарт, една съвместна продукция с български гост-музиканти в Кувейтския Оперен Център -„Джабер Ал Ахмад“ , както и кларинетен рецитал,организиран от него и посолството на Швейцария в Кувейт с гост кларинетист и пианистка .

АННА КАРАДИМИТРОВА е родена в гр. София.С музика се занимава още от детските си години-свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА „П. Владигеров“ в София и по-нататък специализира в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания. В периода 1997-2000 г. е солистка на Русенската опера, където дебютира в ролята на Розина в „Севилският бръснар“от Росини. Лауреат е на Международния конкурс в Албена и на Международния конкурс в Карлови Вари в Чехия.През 2004 г. заминава за Кувейт, където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност.Заедно с преподаването на музика, Анна Карадимитрова е солистка в местни камерни концерти, кантатно-ораториални творби- „Глория“ от А. Вивалди, „Кармина Бурана“ от К. Орф, „Реквием“ от Дж. Верди, „Гидеон“ от Х. Бушман; в оперни продукции-„Дон Жуан“, „Дидона и Еней“, „Семеле“,“Ловци на бисери“,“Ацис и Галатея“; оперети на Гилбърт и Съливън ( „Пиратите от Пензанс“, “Микадо“,“Гондолиерите“ и др) и мюзикъли „Уестсайдска история“,“Фантомът на операта“. Понастоящем е преподавател в Американския университет в Кувейт.Наскоро Анна бе в солистичния състав на Реквием от Моцарт – една съвместна продукция в Кувейтския Оперен Център -“ Джабер Ал Ахмад“ с гост оркестранти и певци от България.

Ето и програмата на концерта:

ПРОГРАМА

1. В.А.Моцарт-- „Милосърдието на Тит“ - Увертюра

2. В.А.Моцарт-- „Милосърдието на Тит“ –

Ария на Сесто „Parto”

Изпълнява Анна Карадимитрова

Соло кларинет – Преслав Петков

3. Вебер - Концертино за кларинет и оркестър Op.26

Изпълнява Преслав Петков – кларинет

 

АНТРАКТ

I.  Песни на Хектор Берлиоз в изпълнение на Анна Карадимитрова:

"Villanelle"

"Absence"

"L'île inconnue"

Изпълнява: Анна Карадимитрова

II. Хектор Берлиоз - селекция от „Проклятието на Фауст“

1. Менует /Menuet des follets/

2.Танцът на силфидите /Ballet  des sylphes/

3. Ракоци марш /Marche Hongroise/

Начална дата: петък, 07 юни 2019

Крайна дата: събота, 08 юни 2019

Горещ телефон
за сигнали