„Лебедово езеро” събира на старозагорска сцена звездатата на Националния балет на Нидерландия Виктор Кайшета и блестящата Елизабет Тонев

Размер на шрифта: A A A
„Лебедово езеро” събира на старозагорска сцена звездатата на Националния балет на Нидерландия Виктор Кайшета и блестящата Елизабет Тонев

На 22 април, от 19.00 часа, на сцената на Старозагорската опера ще оживее мистичната и трогателна история, залегнала в сюжета на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. За първи път в ролята на Одета/Одилия на старозагорска сцена ще танцува изгряващата звезда на Националния балет на Нидерландия Елизабет Тонев. В ролята на принц Зигфрид ще й партнира премиер солистът на Националния балет на Нидерландия Виктор Кайшета от Бразилия. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под палката на маестро Ивайло Кринчев, концертмайстор Юлиан Стоянов. Участват още солистите Ивайло Янев в ролята на Ротбарт и Томоки Ишиго – в ролята на Шут-а, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.

ЕЛИЗАБЕТ ТОНЕВ е родена в Берлин, Германия. Израснала е в семейство на балетни артисти (майка й от Испания и баща й от София, България) и това определя бъдещето й на балерина от най-ранна детска възраст.

Елизабет завършва Държавното балетно училище в Берлин и участва в няколко класически продукции на Щатсбалет-Берлин. Талантът й е забелязан от асоциирания артистичен директор Рашел Бужон и Елизабет е поканена в състава на младежката  трупа на Нидерландския  национален балет през 2019 г. Присъединява се към компанията година по-късно. Пропускайки напълно участието си в кордебалета, Елизабет върви стремително по балетната йерархия и е повишена от нейния директор Тед Брендсен до ранг на Grand Sujet на 22-годишна възраст. По изключение тя получава  шанса да танцува много солови роли, работи с водещи хореографи като Ханс ван Манен, Дейвид Доусън и Баланчин и изпълнява солови роли в класическите  балети «Спящата красавица», «Лешникотрошачката и Кралят на мишките» и «Раймонда».

През 2022 г. Елизабет и Виктор са поканени да танцуват па де дьо от „Ромео и Жулиета” в Staatsoper Berlin.

ВИКТОР КАЙШЕТА е роден в Уберландия/Бразилия. Завършва Държавното балетно училище в Берлин през 2017 година.Постъпва в Балета на Мариинския театър в Санкт Петербург същата година, солист от 2019 г. Виктор напуска компанията през март 2022 г. поради трагичната ситуация между Русия и Украйна.

След като се налага да вземе трудното решение да изостави живота си в Русия и да се премести в Нидерландия, Виктор се присъединява като първи солист към Нидерландския национален балет, където танцува и първата си премиерата в ролята на Жан дьо Бриен в балета „Раймонда“. Партнира на руската звезда  Олга Смирнова в ролята на принц Дезире в балета „Спящата красавица”. Носител е на отличия от престижни балетни конкурси, сред които се открояват: Първа награда и наградата на журито от European Ballet Grand Prix 2017, трето място на Московския международен балетен конкурс 2017, първа награда от Tanzolymp Berlin 2017.

Репертоарът на Виктор е изключително богат, което го прави много предпочитан танцьор и един от най-талантливите танцьори от своето поколение с обещаваща кариера.

 

Начална дата: 05 Април 2023

Крайна дата: 22 Април 2023

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали