Откриване на изложба "Възрожденски икони от Добруджа" в Архитектурен комплекс "Музей на религиите"

Размер на шрифта: A A A
Откриване на изложба

На 15 май 2024 г. от 17.30 ч. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ в Стара Загора ще бъде открита изложбата „Възрожденски икони от Добруджа“.

Изложбата включва творби, образци на възрожденската иконопис от колекцията на Регионален исторически музей – Добрич. Те са дело на майстори зографи, представители на известната Тревненска живописна школа. Преобладават творбите на потомствените иконописци от родовете Захариевци и Витановци, които носят типичните белези на тази школа. Интересни и ценни са иконите на Захария Цанюв с ктиторски надписи, които дават допълнителна информация за възрожденската епоха в Добруджа. Други зографи, които не се числят към утвърдените школи, но чиито творби заемат съществено място в колекцията, са: Недко Тодорович от Жеравна и Никола Василев от Шумен. Вероятно някои от иконите са рисувани от местни майстори. Ценно допълнение са царските двери и йерусалимиите.

Иконите в колекцията на РИМ – Добрич са събирани от православни храмове в над 20 населени места в Добричка област. Те са били в извънкултова употреба в момента на събирането им. Престояли са десетилетия в различни помещения на храмовете и при намирането им повечето са били с тежки повреди от времето. Възрожденските икони са върнати към нов живот от реставраторите на РИМ – Добрич през последните 3 десетилетия. Те съставляват постоянната експозиция на Отдел „История на българските земи XV-XIX век” на РИМ – Добрич в зала „Възраждане”. Иконите са под патримониума на Варненската и Великопреславска митрополия и са предоставени на РИМ – Добрич за съхранение, реставрация, изучаване и популяризиране. Те са със статут на движими културни ценности, признати са за част от националното иконно богатство.

В Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ ще бъдат  експонирани 30-те най-впечатляващи експонати от колекцията. Сред тях са „Исус Христос Пантократор” от XVII в., „Исус Христос на трон” /XVIII в./, рядко срещаният сюжет „Обрезание Христово”, Рождество Христово” /XIX в./ с отлично запазен околовръстен надпис, двойната икона Св. Георги и Св. Димитър” на Недко Тодорович. Сред гостуващите експонати са и царски двери /XVIII в./, надиконостасен кръст /XIX в./ и йерусалимия от края на XIX в. Дванадесет информационни табла разказват историята на възрожденската иконопис в Добруджа /Южна и Северна/, за процеса на реставрация и за храмовете, в които са открити иконите.

Гостуващата изложба ще остане в Стара Загора до 15 юли. Тя се реализира с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Начална дата: 13 Май 2024

Крайна дата: 15 Юли 2024

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали