Последният клас на Снежина Танковска с премиера на „ММА, кой пръв започна“ от Деян Дуковски в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Последният клас на Снежина Танковска с премиера на „ММА, кой пръв започна“ от Деян Дуковски в Стара Загора

Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора има премиера на „Мамка му да е*а, кой пръв започна“ на 17 януари, от 19.00 часа, в залата на Културен център “Стара Загора“. Спектакълът ще се играе и на 2 и 16  февруари. 

Текстът на известния македонски драматург Деян Дуковски, е поставен от режисьора Николай Йорданов. Той и актьорите Ванина Йорданова, Велина Георгиева, София Джустрова и Сезер Сами са завършили в последния клас на проф. Снежина Танковска в НАТФИЗ.

Красимир Ненков и Георги Ножделов са другите двама актьори, които ще играят на сцената на Културния център в Стара Загора, поради ремонта на театъра. Сценограф на постановка е Никол Трендафилова, композитор – Давид Кокончев.

Героите, които ще видите са призраци изплували от руините, за да направят равносметка на провалите си. Tърсят в какво са сбъркали, как да поправят грешката си и да направят рестарт. Провалът  е неизбежен, а рестартът - невъзможен . В земята на мъртъвците, нов живот не може да се създаде. „Мамка му да е*а, кой пръв започна или с голяма бързина на стоене“ (пълното име  на пиесата) не предлага отговор, а цели да обърне погледа на зрителя към пукнатините в битието и щетите във взаимоотношенията.

„Като ежедневен свидетел на катаклизми от вякакво естество – политически, културни, военни, климатични, човекът е поставен в режим на постоянен ужас и параноя. Бъдещето съществува ли? Постановката фокусира вниманието, въображението към хипотетичния свят, където нещата вече са приключили. Персонажите и темите търсят отговор, изход, възможно действие, което да рестартите всичко отначало.“ – споделя младият режисьор Николай Йорданов.

Той завършва режисура в класа на проф. Снежина Танковска през 2020 г. Работил е по постановките: „Двама в делириум“ от Йожен Йонеско в YALTA ART ROOM и „Заровеното дете“ от Сам Шепърд в ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Това, което ме вълнува в пиесата е пътят, който персонажите ми трябва да извървят. За непрестанното бродене из живота, за разминаването между хората. За бариерата, която поставяме около себе си и не смеем да я прескочим. За невъзможността да осъществим мечтите си и опитите да променим пътя си.“ – Ванина Йорданова, актриса.

Сблъскваме се с проблема какво ни коства да изкрещим на някого да остане, когато всъщност ние сме тези, които го гоним.“ – споделя София Джустрова, актриса.

„Мамка му да е*а, кой пръв започна“ е проект, в който режисьорът събира заедно на сцена 4-ма актьори от последния клас на проф. Снежина Танковска. Те завършват през 2022 година и тепърва предстои да чувате повече за тях. С представлението "Бесове" по Албер Камю от Ф.Достоевски на Международния студентски фестивал, организиран от Руския държавен институт за киноизкуство – ВГИК, класът спечели голямата награда - Гран при за най-добър спектакъл. 

Драматичен театър “Гео Милев” инициира програмата “Младите в театъра”, която е насочена изцяло към дебютиращи творчески екипи на професионална сцена. "ММЕ, кой пръв започна" е първият спектакъл по тази програма. 

 

Начална дата: вторник, 17 януари 2023

Крайна дата: вторник, 17 януари 2023

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали