Представят балетният спектакъл „Одон“ в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Представят балетният спектакъл „Одон“ в Стара Загора

Марсело Молина – най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман във втората хореографска сесия в емблематичния Александрински театър, е на прага на реализацията на своя първи голям балетен спектакъл. „Одон“ ще бъде представен на сцената на Операта на 17 август (сряда), от 21.00 часа. Талантливият мексикански танцьор, заедно с колегата си от Гърция Елени Марку, поставя хореографията на двуактния балет по музиката на Марк Джон МакЕнкрое и Марк Джей Салиба с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.

Само преди десетина дни, Марсело Молина се завърна от Санкт Петербург, където бе сред четиримата хореографи във второто издание на хореографската сесия, организирана от фондация Innopraktika и Russian Seasons School заедно с Boris Eifman Dance Academy. В нея различни артисти от цял свят са избрани да танцуват или да създадат нова хореография за спектакъла Global Values в известния Александрински театър. Мисията на сесията е културен обмен. В продължение на три седмици танцьори от различни националности работят с руски хореографи, като в същото време чуждестранни хореографи поставят своята хореография със студентите от Академията, а те са танцьори на възраст 16-18 години, професионално обучени в класически и съвременен танц. Тази година участваха 16 студенти от Академията и двама професионални артисти от балетния театър „Борис Ейфман“.

Солистът на Балета на Старозагорската опера Марсело Молина бе сред избраните четирима хореографи тази година и ето какво разказва талантливият танцьор веднага след завръщането си от Русия: „Кандидатствах като хореограф. Условията за кандидатстване включваха изпращане на биография, актуално хореографско портфолио и предложение за произведението, което ще бъде създадено. Имаше само 4 свободни места за хореографи, а са изпратени над 200 кандидатури. Самият Борис Ейфман отговаря за избора на четиримата хореографи и след пет селекционни кръга ми беше предложено място с други трима хореографи от САЩ, Италия и Македония. Бях най- младият избран хореограф от четиримата. Хореографията, която създадох, се нарича „Out-fit“ – неокласическа пиеса, която говори за ролята и социалното значение на дрехите в съвременното общество. С използването на стелажи за дрехи и цветни облекла исках да покажа и да поставя под въпрос начина на мислене, стереотипите и вярванията, които решаваме да „носим“ в днешно време. Използвайки дрехите като метафора, петима млади и талантливи танцьори успяха да изобразят грациозно моята визия и да предадат тези тревоги по свеж, забавен и носталгичен начин. Публиката оцени и аплодира различния и ярък подход, намери го за наистина завладяващ, интересен и нов, нещо, което не са виждали досега. Премиерата беше на 24 юли 2022 г. в голямата зала на Александринския театър в Санкт Петербург. Беше чест да споделя вечерта с толкова талантливи и брилянтни артисти, както и с изключителната балетна трупа на Борис Ейфман като част от програмата. Това преживяване ми помогна да науча много за това как великите артисти работят, развиват се и творят. Споделянето на много опит и мисли с артисти от Европа, Азия, Африка, Латинска Америка и Русия разшири моята креативност и професионални умения. Тръгнах си с удовлетворението от топлото гостоприемство и високото ниво на професионализъм, а реализацията на моя проект беше за мен пълноценно преживян растеж. Организаторите, ръководителите и г-н Борис Ейфман бяха доволни от резултата, който всички ние постигнахме на сцената и бяха положени основите на бъдещи проекти и връзки. След такъв съзидателен опит мога само да съм благодарен и да приложа на практика всичко, което съм научил в бъдещи възможности“.

След премиерата на „Одон“, Молина ще твори хореографии за Кралската консерватория в Хага. „Тези проекти са изключително важни и вълнуващи за развитието на моята кариера. Благодарен съм за подкрепата, която Бог, моето семейство, приятели и колеги ми дадоха. Специално благодаря за подкрепата на Силвия Томова и на Държавна опера- Стара Загора. Така мога да развия и утвърдя своите танцови и хореографски таланти”, споделя творецът.

Адриан Марсело Саенс Молина е мексикански танцьор и хореограф, завършил Националното балетно училище на Куба „Фернандо Алонсо“. Танцувал е в Европа, САЩ и Латинска Америка, а в момента е солист на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора в България. Бил е режисьор и продуцент на представления в Мексико и Куба, автор на костюми и сценография, както и на различни сценични проекти.

Марсело е бронзов и сребърен медалист от международния хореографски конкурс в Хавана. Неговата хореография „Una Condición“ е хореографската селекция за Международния фестивал на изкуствата на Института за висши изкуства в Хавана 2018 г. Той е хореографирал и разработил множество пиеси за репертоара на Barcelona City Ballet. В България Марсело е солист на Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора, за която е създавал пиеси, както и за Държавна опера-Варна и други продукции и фестивали на различни платформи в цялата страна.

Марсело Молина прави впечатляващи солистични дебюти на сцената на Старозагорската опера, като най-ярката му изява е в ролята на Воланд от „Сънят на Пилат”, за която получава възторжени отзиви от публиката и професионалната балетна критика. В момента поставя голямо балетно заглавие „Одон” по музиката на Марк Джон МакЕнкрое и Марк Джей Салиба с Балета и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора, чиято премиера ще бъде на 17 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна”.

Начална дата: вторник, 09 август 2022

Крайна дата: сряда, 17 август 2022

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали