Шахматисти от четири страни пристигат в Стара Загора за купа „Траяна“

Размер на шрифта: A A A
Шахматисти от четири страни пристигат в Стара Загора за купа „Траяна“

Тази събота и неделя Стара Загора става арена на авторитетна шахматна битка с деветото поредно издание на Международния шахматен турнир „Траяна“.

Турнирът ще събере в зала „Христо Танев“ на Парк-Хотел „Стара Загора“ едни от най-силните шахматисти от България, Русия, Дания и Северна Македония, както и много деца.

Организатор на спортното събитие е шахматен клуб „Траяна“. До момента са записани около 70 участници – деца на различна възраст и мъже. Те ще се състезават в различни категории, като за всяка категория са осигурени медали и парични награди, каза председателят на шахматен клуб „Траяна“ Боян Тонков. 21 от всички записани участници са от шахматния клуб.

„В това генерално класиране много често са влизали и деца“, подчерта Боян Тонков. Той допълни, че в турнира ще участва четирикратният шампион на България Борис Чаталбашев, който от няколко години играе за Дания и тази година е шампион при мъжете. Много силен състезател, който ще се включи, е и руснакът Вячеслав Тиличеев, състезател за Сръбската шахматна федерация. Ще участват и двама наши гросмайстори Красимир Русев и Петър Дренчев, които са сред най-силните играчи в България. Ще участва и международният майстор Сашо Николов от шахматен клуб ЦСКА, както и ветеранът от Стара Загора Румен Костадинов. 

Децата ще показват техника и умения във възрастови групи от 8, 10,12 и 14-години. Победителят в категория 18 години ще получи купа и таблет. За генералното класиране са осигурени осем парични награди от 150 до 700 лева. 

Турнирът е регистриран в световната федерация ФИДЕ и влияе върху международния рейтинг на участниците. Той ще се проведе в 7 игри по швейцарската система, според която след всеки кръг победителите играят с победители, а победените срещу други победени. „По тази система няма отпадане или елиминации, всички играят отначало докрай срещу 7 различни противници.

Първите четири игри ще се състоят в събота, като стартът ще бъде даден в 10,30 часа, а игровият ден ще  приключи към 19 часа. В неделния ден състезанието ще продължи и ще приключи с тържествено награждаване на победителите.

Събитието е подкрепено от Община Стара Загора, Ротари клуб Стара Загора, Болница „Тракия“, Парк-Хотел „Стара Загора“, фирма „АТЕ Пласт“ и Граждански клуб „Липа“.

Начална дата: 20 Май 2023

Крайна дата: 21 Май 2023

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали