Солист на Старозагорската опера ще участва в Международен конкурс на името на Камен Чанев

Размер на шрифта: A A A
Солист на Старозагорската опера ще участва в Международен конкурс на името на Камен Чанев

Борис Тасков, солист на Държавна опера-Стара Загора е определен чрез кастинг да участва  в Първия международен конкурс за млади оперни певци, посветен на паметта на обичания тенор Камен Чанев и организиран от Фондацията на негово име и Опера Пловдив в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN. В журито на конкурса ще бъде и Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.

Селектираните за участие 28 млади артисти /от 40 кандидатствали/ са от Китай, Монголия, Южна Корея, Аржентина, Румъния, Русия, Иран, Сърбия, Турция, Северна Македония и България.  Лауреатите ще участват в Гала вечер с Оркестъра на Опера Пловдив на 26 август на Античния театър и ще имат честта да бъдат дирижирани от световния артист Хосе Кура. Концертът е със специалното участие на примата Красимира Стоянова, Kammersängerin във Виенската държавна опера и член на международното жури на конкурса.

Конкурсът „Гласът на Камен“ е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Това е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера.

Първото издание на конкурса „Гласът на Камен“ е част от програма "Наследство II" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се осъществява със съдействието на Фондация "Камен Чанев", която също предоставя награди за отличените певци.

Председател на журито на конкурса, който ще се проведе от 22 до 26 август в Пловдив е Хосе Кура – певец и диригент, който в последните години често гостува в Пловдив като певец и диригент. Членове на журито са Таня Иванова, учредител на фондация "Камен Чанев", камерзенгерин Красимира Стоянова, артистичният директор на Пловдивската опера и диригент Лучано ди Мартино, диригентката Сперанца Скапучи, диригентът Владимир Кираджиев, който е сред учредителите на фондацията, проф. Марио Диаз – декан на Моцартеума в Залцбург, Андреас Делерт, управляващ директор на "Hilbert Artist Management", доц. д-р Нина Найденова – директор на Пловдивската опера.

Определени са три награди, като журито не е длъжно да присъди и трите. Има и специални отличия – от Красимира Стоянова, от Община Пловдив, от оперите в Пловдив и в Стара Загора – договори за участие в оперна продукция. Ще има и още една специална награда – на публиката, която е наречена "Артистът и Пловдив".

Конкурсът ще се проведе в два професионални тура пред международно жури и 3-ти тур с фокус личното послание на артиста, в който участниците се оценяват от публиката. В конкурса участват млади оперни певци – тенори, български и чуждестранни граждани на възраст между 22 години /навършени/ и 37 години.

...

Борис Тасков е роден в Стара Загора. Още от ранната си детска възраст започва да свири на пиано. Това оформя интереса му към музиката и той продължава музикалното си образование в НУМСИ „Христина Морфова“ в родния си град, където изучава цугтромбон в класа на Константин Таков и класическо пеене в класа на Константин Чамов. Висшето си музикално образование Борис Тасков завършва в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по оперно пеене на известната българска оперна певица доц. Иванка Нинова. Успоредно с това младият тенор специализира и актьорско майсторство в театралната трупа на Христофор Недков. Борис Тасков е специализирал класическо пеене при световноизвестното сопрано проф. Барбара Фукс и интерпретация на френска музика при проф. Оливие Дориа и проф. Вера Николова. Младият певец започва професионалната си кариера на оперен артист на сцената на Старозагорската опера, където работи и до днес . Борис Тасков сътрудничи и на вокалния октет „Йоан Дамаскин“ и е солист на Рок групата „Пърфект Стрейнджърс”.

Начална дата: 04 Август 2022

Крайна дата: 26 Август 2022

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали